Újra vár a könyvtár

Hétfőn nemcsak, hogy újra megnyitotta kapuit a Jászberényi Városi Könyvtár, de a gyerekrészleg teljesen új külsővel várta vissza az apróságokat: könyvtárosaink a leltár mellett ecsetet is ragadtak! Beszámolunk a festés, a fejlesztések és a leltár kapcsán tartott sajtótájékoztatóról.

A gyerekkönyvtárba lépve, mintha Meseországba lépnénk: a forgalom hangja elcsendesedik, a külvilág létezése eltompul, helyüket a könyvek rengetege, a falakra varázsolt mesebirodalom és a kedvesen mosolygó könyvtárosok veszik át.

A festés ötletét a Könyvzugi Manók című mesefüzet adta, amelynek történeteit az elmúlt évben írták a könyvtárosok, amely csak egy „mi lenne ha…” beszélgetéssel kezdődött, de mára alakot öltve már két füzetecske létezik. Ahogy a füzetek esetében is, a csodás rajzok most is Verseginé Ujhelyi Petrának köszönhetőek, aki nem csak a mesék manóit varázsolta a falakra, de rengeteg állatot, köztük a könyvtárosok kedvenceit is láthatjuk a falakon. Vannak itt medvék, rókák, madarak és még halak is egy akváriumban. A festést a Boserép Építőipari és Kereskedelmi Kft. és a Trilak Festékgyártó Kft. támogatta hozzájárulásaival. Maga az alkotás 3 hétig tartott, és mint mondták, nem festeni volt nehéz, hanem abbahagyni, hiszen folyamatosan jöttek az új ötletek a további képekre és arra, hogy a gyerekeket, hogyan lehetne bevonni általuk játékokba, például az állatok megszámlálásába. Az alkotónak szorgos manók is segítettek a festésben, volt aki csak színt adott a műveknek, és volt aki maga is rajzolt, mint Tóth Dzsenifer, aki gyakorlatát töltötte a könyvtárban. Persze még sok a fehér felület, ezekről sem feledkeznek meg, a közeljövőben tervezik folytatni a könyvtár színesítését, és ahogy van Kicsik (B)irodalma, tini szoba is várja a fiatal olvasókat.

A Könyvzugi Manók harmadik része augusztus 20-án lesz elérhető, ezután a Kultúrzug könyvtári program minden nagyobb városi és Jászkerület által szervezett rendezvényen próbál megjelenni, és a karácsonyi számot már szeretnék rendes könyv formában megjelentetni.

De nem csak a festésről szóltak az elmúlt hetek. A könyvtáraknak nyolc évente kötelezően leltározniuk kell, így márciusban már lezárult a leltár a Portelki fiókkönyvtárban, ott 1977 könyv van. A városi könyvtár adatait szeptember 30-án ismerhetjük meg, mivel a leltározás hosszú folyamat, még zajlik a második része, az adatbázis és leltári adatok összehasonlítása.

Kovács Péter, a könyvtár vezetője a leltár mellett beszélt a további tervekről, a fejlesztések és pályázatok, rendezvények lehetőségeiről. Folyamatosan keresik a forrásokat és pályáznak, sajnos van egy-kettő, ami nem sikerült, olyanok, amelyeket az infrastrukturális fejlesztésekre fordítottak volna, de azért eredményekről is beszámolhatott. Az NKA-tól kap például a könyvtár támogatást a Csillagkürt rendezvény megvalósítására.

Várnak még pályázati eredményeket, például a szeptembertől májusig havi rendszerességgel tervezett Író-olvasó sorozat kapcsán. Egy dátum már itt is biztos: szeptember 16-án Lakatos Levente lesz a könyvtár vendége. Emellett egy csillagászattal összefüggő előadássorozatot is szeretnének indítani, amely szeptember 23-án, Tari Fruzsina, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetőjének előadásával veszi kezdetét.

A sajtótájékoztató végén, Szabó Tamás polgármester foglalta össze első benyomásait, gratulálva a megjelent mesefüzetekhez és rajzokhoz, hangsúlyozva a könyvtár és a hozzá kapcsolódó funkciók szerepét a város életében.

Szűcs Alexandra

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?