Új jövevények az állatkertben

Az utóbbi hetekben újabb lakókkal gyarapodott az állatkert a látogatók nagy örömére. A piciket a póniknál, lámáknál, kenguruknál és magashegyi fogaspontyoknál lehet lencsevégre kapni.

Állatkerti sétánk első állomása az emuk és kenguruk kifutójához vezetett, ahová Hegedűs Laura állatkerti gondozó kalauzolt. Tőle megtudtuk, hogy a tavaly év végén és idén született, akkor még babszem nagyságú kenguruk szépen fejlődnek, a nagyobbak idejük nagy részét már a szabadban töltik, a kisebbek pedig még anyjuk erszényében rejtőzködnek.
A pónilovaknál április 5-én és 15-én bővült a család egy-egy kancával és csődörrel, Pintóval és Tücsökkel.

2016-05-19_00017.jpg

Ugyan nem testvérek, mégis olyanok, mintha ikrek lennének, ugyanis termetre és színre is megegyeznek. A patáskarámtól néhány lépésre újabb jövevényre bukkanhatunk. Május 6-án született Zénó, a lámacsikó, aki még szorosan anyja, Zoé nyomában ugrándozott a kifutón.

Az állatkert legifjabb tagjai ott jártamkor a május 17-én született lepkepontyocskák, valamint a 9-én született aranymellű patakpontyocskák voltak. Az összesen huszonhat apró halacska érkezése azért is kivételes esemény, mert különösen veszélyeztetett fajok. A magashegyi fogaspontyok családjához (Goodeidae) tartozó elevenszülő halak Mexikóban éltek hideg hegyi álló- és folyóvizekben, de azok kiszáradásával ma már csak akváriumokban találkozhatunk velük. Többek között a jászberényi állatkertben is, ahol a bő szaporulat árulkodik arról, hogy jól érzik magukat gondozójuk, Csák József kezei között.