Csillagképek és képtelenségek

A könyvtár hétvégi három napos programsorozata a csillagok távoli világát hozta kicsit földközelbe interaktív előadásokkal, fotókiállítással, csillag lessel, beszélgetésekkel és nem utolsó sorban a 7. Országos Kulin György Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia Válogatóversenye döntőjének megrendezésével.

Pénteken este, a rendezvény nyitónapján a könyvtár kamaratermében Mizser Attilának, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkárának Nevető világegyetem című könnyed, a laikusok számára is érthető előadása hangulatában remekül illeszkedett az április elsejei tréfás naphoz.

A diákkal illusztrált prezentáció első felében a csillagképek világával ismerkedett a jobbára diákokból álló hallgatóság, majd az égi jelenségeket kaptuk a képzeletbeli távcső végére – sajnos az eget felhők takarták a járdacsillagászok távcsövei elől.

A világűr csodáit a tréfa szemüvegén keresztül vehettük szemügyre Mizser Attila útmutatásai alapján. Láthattunk vicces rajzokat Jókai Üstökös című élclapjából, vagy korabeli külföldi karikaturisták művei alapján kacaghattuk ki titokzatos világunk távoli csodáit. Megtudhattuk, hogy hivatalosan nyolcvannyolc csillagképet számlálunk, és az idők folyamán a mitológiai legendák, történelmi események mellett eleink olyan csillagképeket is beleláttak az égi jelenségek konstellációiba, mint például nyomdagép vagy mikroszkóp.