Közmeghallgatás a romáknál

Június 24-én tartotta éves beszámolóját és közmeghallgatását Jászberény Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata.

Rácz Tamás, Jászberény Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke köszöntötte a megjelenteket június 24-én, a Polgármesteri Hivatal 1-es tárgyalójában. Sajnálatát fejezte ki a gyér számú érdeklődés miatt, elmondása szerint mostanában egyre többeknél tapasztalja a közönyösséget a jövővel kapcsolatban. Ezért is tűzték ki célul, hogy közösségépítő szándékkal színvonalas programokat, hasznos prevenciós előadásokat szerveznek a közeljövőben.

Beszámolójában Rácz Tamás összefoglalta a nemzetiségi önkormányzat feladatait, előző évi tevékenységüket és kérdésünkre tájékoztatott az idei rendezvényeikről. Rendszeresen pályáznak, hogy ezzel is segítsék a roma nemzetiségűek felzárkóztatását. Ilyen például a Komplex Telep program, melyet a várossal közösen valósítanak meg. Tavaly decemberben együttműködési megállapodást írtak alá a Jászberényi Rendőrkapitánysággal, segítve ezzel a romák integrációját. A helyi rendőrség bevonásával prevenciós előadásokat szerveznek, melyekkel fiataljaikat szeretnék megszólítani. A jó tanuló diákokat ösztöndíjjal jutalmazzák, illetve nyaranta táborokat szerveznek.

Idén augusztus második felében tervezik a napközis tábort a Szántai-kertben, ahol 25-30 hátrányos helyzetű gyermeknek szereznek felejthetetlen élményeket. Szintén nagyon várt esemény a romák körében a júliusi családi nap, illetve a Jászsági Cigánynap, melyet szeptember 12-én rendeznek, felvonultatva kulturális sokszínűségüket, majd az évet cigány bállal zárják. „Törekszünk arra, hogy konstruktívan együtt tudjunk működni az Önkormányzattal.” – tette hozzá Rácz Tamás. „Igyekszünk, hogy amit beterveztünk, meg is tudjuk valósítani.”