Mága Zoltán a jászberényi diákokért

Mága Zoltán hegedűművész szegény családból származik. Sanyarú körülmények között nőtt fel. Gyermekként megfogadta, ha hátrányos helyzetéből ki tud törni, egész életében segíteni fogja a rászorulókat. Sikeres művész lett belőle, aki hű maradt ígéretéhez. Jótékonysági rendezvényeivel sokfelé hozzájárul ma is rászoruló embertársai megsegítéséhez.

A Prima Primissima Díjas hegedűművész öt kontinens száz országát átutazta már. Játszott királyoknak, grófoknak, hercegeknek, egyházi főméltóságoknak, államfőknek, világsztároknak, öregbítve nemzetünk hírnevét.

Jászberényi fellépését teltházas közönség fogadta a Református Templomban vasárnap este. Egy újabb jótékonysági koncert fűződik ezzel az eseménnyel a művész nevéhez. Ezúttal a jászberényi Klapka Szent István Körúti Tagintézmény támogatására szerveződött a koncert.

Az est bevételével az oda járó hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő gyermekek körülményein segítenek. A pedagógusok fejlesztő eszközöket vásárolhatnak, bővíthetik játszóterüket és különböző programokat valósíthatnak majd meg.

A rendezvényen a város elöljárói, a római katolikus és református egyházközösségek vezetői is jelen voltak.

A koncert első fellépő művészei: Szél Mária orgonaművész és dr. Kálmánfi Ferenc operaénekesek voltak. Az ő előadásukban hallhattuk Erkel Ferenc: Bánk Bán operájának leghíresebb áriáját is.

A nézőket az est háziasszonya, konferansziéja Mező Istvánné, a református lelki pásztor felesége köszöntötte. Majd az igei köszöntőt Mező István lelkésztől hallhattuk: „Kedves Testvéreink!  Korunk egyik betegsége a közöny, amely uralja a családokat, kisebb- nagyobb közösségeket, egész embervilágunk életét. A lelkileg érzéketlenné vált, közömbös ember nyugodtan elmegy a másik ember nyomorúsága, a másik ember szenvedése mellett. Nem rendíti meg a tragédia, nem szorul össze a szíve, ha látja a másik baját. Nem mozdul a keze sem, hogy segítsen rajta. Jézus Krisztus pedig azt mondotta, szeresd felebarátodat, mint önmagadat. Ki az én felebarátom, tesszük fel a kérdést? Jézus Krisztus erre is választ ad. Mindaz, aki segítségre szorul. Minél jobban szeretjük az Úr Jézust, annál jobban szeretjük a közvetlenül mellettünk lévő társunkat, családtagjainkat, sőt egymást is. Ne a közöny, hanem a szeretetszolgálat hassa át az életünket, emberi kapcsolatainkat.” – fogalmazott Mező István.

Ezen felvezető gondolatok után Pócs János országgyűlési képviselő is üdvözölte a jótékonysági est résztvevőit. Kifejezte örömét, hogy jó együtt lenni, s megtapasztalni, milyen felemelő érzés az, ha adhatunk, ha támogathatunk egy nemes célt. Akinek adunk az is boldog, de aki adományoz az is. Kiemelte, hogy dupla ajándék, ha gyermekeket támogathatunk, segíthetünk. Olyan gyermekeket, akiknek a szeretet, egy kis ajándék, jó szó kétszer annyit jelent, mint bárki másnak.

A köszöntők után „elgördült” a pódium mögötti függöny, amely közül a két fehér ruhás angyal, Tóth Eszter és Markócs Mária lépett elő hegedűvel a kezükben, Berki Artúr világot járt zongoraművész társaságában. Kísérve az est vendégművészét, Mága Zoltánt.

Az eljátszott művek sorában hallhattuk az Elindultam szép hazámbólkezdetű népdalt majd filmzenét is. Mága Zoltán elmondta, hogy legújabb koncertturnéja híres filmslágerekről szól. Ezzel járja most az országot. A jászberényi közönségnek is elhozott ebből. Hallhattuk a Schindler listájacímű film fő betétdalát.

A hegedűmuzsikák között beavatta egyebek mellett közönségét olyan kulisszatitokba is, hogy az amerikai BBC televízió felkérésre a kilencéves fiával, Zolikával szerepelt, zenélt. Céljuk az ottani fellépésekkel, hogy népszerűsítsék a magyar zenei kultúrát, a magyar tájakat, épületeket, hogy az amerikai emberek kedvet kapjanak a magyarországi látogatáshoz. Turnéra készülnek New Yorkban, Las Vegasban, Los Angelesben, Bostonban, Kanadában, de mint mondta, azért itthon is látható. Hallhattuk tőle, hogy Magyarországon inkább jótékonysági koncerteket vállal. A művész kiemelte, sokfelé járt, de a legfontosabb számára a magyar közönség. Fontos népszerűsíteni ezt a szép országot a világ rangos színpadaira eljutva, hogy az ott élő honfitársaink is megismerjék a magyar zenét.

Vasárnap este a remekművek között felcsendült Brahms 5. magyar tánca, Vittorio Montitól a Monti csárdás is.

Az est záró részében Dózsáné Hegedűs Viktória, az Adj Esélyt Alapítvány elnök asszonya mondott köszönetet, majd a Klapka Szent István Körúti Tagintézmény tanulói adtak elő szívhez szóló műsort, dallal, hegedűszólóval és saját maguk által készített ajándékkal is kifejezve köszönetüket Mága Zoltánnak és barátainak a nekik nyújtott támogatásért.

A jótékonysági est utolsó száma Strausstól a Radetzky induló volt, amit a közönség állva tapsolva hallgatott végig.