Versekbe oltott üzenetek

Hétfő este a városi könyvtár kamaraterme adott otthont a szép számmal megjelent ismerősök és érdeklődők társaságának, ahol ezúttal Czigány Csaba és Simonváros Katalin Egység című könyve állt a figyelem középpontjában.

Nagy Nikolett intézményvezető elmondta, hogy egy könyvtáros életében mindig örömteli esemény az, mikor egy új könyv bemutatójára gyűlünk össze, különösen akkor, mikor jászberényi szerzők tollából készült kötetet mutathatunk be a közönségnek. – Külön öröm az, hogy olyan gyermekverseket magába foglaló kötetet mutathatunk be, melynek költeményei a bátorságról, az elfogadásról, a becsületességről, a szabályokról, a változásról és még a szerelemről is szól – fogalmazott bevezetőjében a könyvtárvezető.

A köszöntőt követően Cseke Szabolcs „TücsökSzabi” örömzenéjével hangolódhattunk az est folytatására, aki tücsökmantrával ajándékozta meg a közönséget. A saját szerzeményeket felsorakoztató repertoárban szabadságról, szerelemről szóló dallamok csendültek fel, melyek utaltak a könyv mondanivalójára, a harmónia, a teljesség jegyében megszületett költemények missziójára.
A könyv ötletének történetét a szerzők meséltek el a hallgatóságnak. Simonváros Katalin és Czigány Csaba kapcsolata egy picivel több, mint egy éve kezdődött. Megismerkedésük kezdetén versekkel kommunikáltak, költeményekben fejezték ki egymás iránti érzéseiket, amiből aztán szerelem lett, és azóta egy párt alkotnak a való életben.  Ekkor fogalmazódott meg bennük az elgondolás: ha egymásnak versekbe oltott üzeneteket fogalmaztak meg, akkor miért ne írhatnának gyermekeknek verseskötetet.

A versek egy-egy fogalmat járnak körbe, mint – ahogy Nagy Nikolett köszöntőjében kiemelte – barátság, elfogadás, szabályok, változások. Céljuk az volt, hogy a gyermekek mellett elgondolkodtassák a felnőtteket: a költemények verssoraiba rejtett fogalmak gondolatisága beszélgetés, közös „világfelfedezés” alapját szolgálhassák családi berkekben. Alkotómunkájukat Verseginé Ujhelyi Petra segítette, aki a verseket hallgatva ösztönösen ráérzett a lényegre és illusztrációival életre keltette a költeményeket. Az alkotók azt is elárulták, hogy további két könyvet terveznek: Kettősség és Teljesség címmel.

Mit is sejtet, kinek is szól az Egység? – tette fel a kérdést dr. Fábiánné dr. Kocsis Lenke, aki a szerzők után mesélt a művel kapcsolatos első benyomásairól. Kiemelte a cím figyelemfelkeltő szerepét, mely már az első pillanatban sejteti, hogy ez a könyv valóban nemcsak gyermekeknek, hanem felnőtteknek, családoknak szól. Kifejtette, hogy az igen komoly fogalomkészletet felsorakoztató költemények gondolatisága a felnőtteket is formálja. Gratulációját fejezte ki a szerzőknek a csodálatos őszinteséggel, a gyerekszeretettel elkészült „úttörő” munkához.

A könyv értékeléséhez az óvodai nevelés kapcsán szerzett személyes tapasztalatok alapján néhány gondolat erejéig Dobó Katalin, a „Maci” Alapítvány Óvoda vezetője is csatlakozott, aki a mű kapcsolatformáló – szülő és gyermek, fogyatékkal élő és egészséges gyermek viszonyát –, valamint a szabályokkal határolt nevelés elősegítő hatását emelte ki a hallgatóságnak.