A társasházak napja

Az előző évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem idén is megrendezi a „Társasházak napja” rendezvénysorozatot. November hónapban az ország 65 katasztrófavédelmi kirendeltségén várják a tűzmegelőzési hatósági szakemberek a társasházak lakóit, üzemeltetőit a tűzbiztonsággal kapcsolatos információkkal.

Az idei évben a kialakult különleges jogrendre való tekintettel, az érdeklődők kizárólag előzetes regisztráció és időpont-egyeztetés után látogathatnak el a kirendeltségekre, a kijelölt napok valamelyikén. A Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, Jákóhalmai út 11a. – november 19-20-án lesz látogatható. Telefon: +36-57- 412-388

Idén központi szerepet kapott a társasházak tárolásával kapcsolatos témakör, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai alapján a tűzvédelmi ellenőrzések során ezzel a szabálytalansággal találkoztak legtöbbet a szakemberek, illetve ebben a témakörben keresték fel kérdéseikkel legtöbbször a kirendeltségeket.

A novemberi többnapos rendezvénysorozat célja, hogy a társasházak, lakóközösségek széles körű és személyre szabott tájékoztatást kapjanak a saját társasházukra vonatkozóan a követendő tűzmegelőzési szabályokról, ezzel is növelve a lakóépületek biztonságát.

A katasztrófavédelem egész évben ellenőrzi, mennyire tartják be a társasházakban a tűzvédelmi előírásokat, a kontrollok alkalmával nem a bírságolás, hanem a biztonság megteremtése a cél. A háromszintesnél magasabb és tíznél több lakásos épületek esetében például írásba kell foglalni az épületek használatával kapcsolatos tűzmegelőzési szabályokat, biztosítani kell az épület tűzoltógépjárművekkel történő megközelítését lehetővé tévő tűzoltási felvonulási területet, amelyet állandóan szabadon kell tartani annak érdekében, hogy a mentést célzó tűzoltói beavatkozás zavartalan legyen.

Természetesen a rendezvény ideje alatt nem csak a tárolás szabályaival kapcsolatban kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők. Továbbra is konzultálhat minden lakástulajdonos, bérlő, közös képviselő, lakásszövetkezeti tag és érdeklődő a tűzvédelmi házirend készítésével kapcsolatos tudnivalókról, a biztonsági rács létesítéséről, a felvonulási terület biztosításáról, valamint a homlokzati szigetelés kialakításáról, továbbá a nyílt láng használatáról.

Mivel a társasházak megfelelő tűzvédelme a lakók közös érdeke, és egyúttal a társasház kezelőjének felelőssége is, ne várja meg, amíg a tűzoltók mennek ellenőrizni, vegyen részt a nyílt napok valamelyikén és tegye fel kérdéseit!

 

 

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?