Sportsikerek nyolcvan évesen

Kalla Tiborhoz ugyan az asztalitenisz áll legközelebb, de nagy szerepet vállalt a 70-es évektől kezdődően a város atlétikai életében és a női röplabda utánpótlás bázisának megteremtésében is. Az asztaliteniszt ma is aktívan műveli, sokszor szerepel a szépkorúak rendezvényén, pedig már 80 éves.

Nagyon régen ismerjük egymást Kalla Tiborral, hiszen sokszor beszámolt az asztaliteniszezők szerepléséről, főleg amikor a Nemzeti Bajnokság első és 2. osztályában voltak besorolva. Manapság pedig egy társaságban szoktunk szurkolni a kosár- és a női röplabda mérkőzéseken, így volt alkalmunk, hogy felidézzük vele az elmúlt évek történéseit.

A jászberényi atlétikát 1952-ben a Jászberényi Vasas SC megalakulásával – annak egyik szakosztályaként – jegyezték be a városban, majd mintegy két évtized után a Lehel SC égisze alatt működött tovább.

„1953-56-ig atletizáltam Jászberényben, ahol Magyar Pista bácsi volt az edzőm. Másodosztályú minősítést szereztem 800 méteres síkfutásban és magasugrásban is. Ezt követően mintegy 25 éven át futballoztam és eközben ismerkedtem meg az asztalitenisszel. Amikor Jászberénybe kerültem 1976-ban az akkori Gyetvai Általános Iskola igazgatója lettem és egyben beindítottuk a Sportiskolát is az általános iskolákkal. Ekkor kértek fel a Lehel SC atlétikai szakosztály vezetőjének is. Novák Nándor az én felkérésemre jött ide és lett – a közben le-mondott Magyar Pista bácsi utódjaként –, főállású edző. Majd rá két évre Veleczki János segítette munkáját. De, ami nagyon fontos, Berényben és a településeken lévő testnevelő tanárok is bekapcsolódtak a munkába és segítségükkel a legtehetségesebb fiatalok a Lehel SC-ben atletizálhattak. A 80-as évek elején 11 aranyjelvényes versenyzőnk volt, ami csúcsnak számított, valamint sok versenyzőt adtunk a magyar válogatottnak is” – emlékezett a régi szép időkre Kalla Tibor. 1989-ben, amikor a város sporttámogatását és a szakosztályok működését átcsoportosították, „mostoha gyerekké” vált az atlétika, majd 1992-ben meg is szűnt. Azóta többen tettek kísérletet annak „felélesztésére” de sajnos sikertelenül.

A női röplabda jászberényi „születése” 1961-re datálható. Dr. Halasi Miklós háziorvos vezetésével alakult meg a Jászberényi Egészségügyi SE keretén belül. Aránylag rövid idő alatt magas szintre fejlődött, és a legmagasabb osztályban jegyezték a jászberényi hölgyeket. Később aztán − mint nagyon sok szakosztály életében − náluk is mélypont következett. Kalla Tibor az atlétika mellett és főleg annak megszűnése után a női röplabda utánpótlás-nevelésében is tevékenykedett, és több elkötelezett szakember társaságában újjáélesztették a női röplabdát. Ez olyannyira jól sikerült, hogy 1995-ben − húsz év után − ismét Jászberénybe került a női röplabda junior bajnoki cím. (Litkei Gábor és Deme Gábor bajnokcsapata: Legény Katalin, Hallgat Andrea, Tóth Andrea, Pesti Anikó, Lukács Henrietta, László Petra, Illés Anita, Bús Nikolett, Gócza Vera és Szelényi Natália.) A fiatalokat – természetesen az ő bevonásukkal – követte a felnőtt csapat újabb előre menetele is.

Hasonlóan a női röplabdához az asztalitenisz is a 60-as évek elején került Jászberény sportpalettájára. Sok sikeres év után viszont 1989-ben – a fent említett „nagy átszervezés” alkalmával – megszűnt a Lehel SC szakosztálya. A berényi pingpong újjászervezésében szintén nagy szerepet vállalt Kalla Tibor.

–Egy baráti társasággal – Gallai Antal, Kovács József, Rigó Lehel, Hulin György – „saját erőből” alakítottunk egy új csapatot a városban. Nagyszerűen kezdtünk a megyei bajnokságban, hiszen az összevont bajnokságban 1993 és 1994-ben az első, illetve a második helyen végeztünk. A jó szereplés láttán aztán igény nyílt az asztalitenisz klub létrehozására is, ami sikeresen meg is alakult 1994-ben Jászkürt DSE néven, a Baby-Bell támogatásával. Később a H Generál vett bennünket „szárnyai alá”, aminek köszönhetően sikeresen szerepeltünk. Többek között az NB I-ben egy alkalommal ezüstérmesek lettünk. Aztán e szép időszaknak is vége szakadt, de nem panaszkodhatunk. Ma Jászberény NGS UNION néven, NB III-as csapa-tunk van és a megyei bajnokságban is ott vagyunk.

Én az utánpótlás edzéseit vezetem és Rigó Lehel barátommal az országos rendezésű veterán bajnokságokra járunk. Emellett mint játék-vezető is tevékenykedem, NBI-es asztalitenisz mérkőzéseket vezetek. Még 1964-ben szereztem országos minősítést, 1981-ben pedig a nemzetközi játékvezetői vizsgát is sikeresen letettem. Igen sok nemzetközi ifjúsági és felnőtt, valamint külföldi és szinte minden hazai nemzet-közi versenyen, sőt Európa-bajnokságon is közreműködtem, mint játékvezető. Legutóbb a World Tour-on, az asztalitenisz világversenyen január 16-17-én a Syma Csarnokban – fejezte be beszélgetésünket az ősz sportember.

Kalla Tibor és Rigó Lehel – mint azt sokszor publikáltuk –, nagyszerűen szerepelnek, a szép korúak versenyein, hiszen sohasem jönnek haza érem nélkül. Remélhetőleg a két sport-ember remek eredményeiről még sokszor beszámolunk a jövőben is.

Április 7-én, Gödöllőn rendezték az Országos Nyílt Asztalitenisz Veterán Ranglista Versenyt. A párosok versenyét, – az NGS UNION JASE tagjai -, azaz Kalla Tibor- Rigó Lehel nyerték a Gödöllő Kupát veretlenül.

Ács Tibor

Ács Tibor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?