Parlagi sasok a szabadban

A IV. Sas Nap és Sasszinkron alkalmával bocsátottak szabadon Parlagi sasokat január 13-án. A Négyszállás közelében található Sasközpontban felgyógyult madarak kiröptetését sokan szemlélték a Parlagi Sas Tanösvény gyepén.

Pénteken kezdődött a sasszámlálás Magyarországon, a Jászberény közelébe a Négyszálláson található Sasközpontba is érkeztek az újabb és újabb megfigyelések, a terepen kint mozgó aktivistáktól. Az utóbbi években ismét emelkedni kezdett a Parlagi sasok száma. Most már azt lehet mondani, hogy jelentős állományok vannak Békés megyében, de még mindig a Jászságban található a legnagyobb és legsűrűbb állománya a fajnak.

A Sasközpontban két Parlagi sast sikerült meggyógyítani az elmúlt hónapokban. Az egyik madarat, – Kurszánt, – Heves megyéből szállították ide, a sérült madarat egy kútból mentették ki, és köszvénnyel kezelték.

Látványos szabadon engedését nem várta meg, a röpde ajtajának kicsapódásakor, – melyben szerepe volt a szélnek, – hirtelen kiröppent és tovaszállt.

A másik madár, Hans, Ausztriából érkezett, szárny és lábtörés volt nála a probléma. Az osztrák állatorvosok tökéletesen helyre tudták hozni de, vadröptetésben még nem volt tapasztalatuk. Ezért még a tavaly ősz folyamán visszakerült a Sasközpontba visszavadításra, az Európai Unió által támogatott Pannon Eagle LIFE projekt keretében. Az engedelmesen elengedésére váró parlagi sast még megmérték, majd a közeli gyepen szabadon engedték. Ezen annyira meglepődhetett, hogy egy ideig csak zavartan sétált, nézelődött és csak azután volt hajlandó felszállni, hogy a gondozója ráijesztett.

A sasokat jeladóval is felszerelték, így a továbbiakban követni tudják a veszélyeztetett faj mozgását a szabadban.

Demeter Gábor

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?