Fejlesztések a Konkoly Electronál

Az év első üzembejárása alkalmával a Konkoly Electro Kft. Váltó utcai telephelyére látogatott a városvezetés delegációja, akiket szokás szerint a média munkatársai is elkísértek.

A vendégeket Konkoly Szabolcs cégvezető üdvözölte, aki képekkel illusztrált prezentációjában ismertette a vállalat történetét és profilját. A cég alapjait 1996-ban rakták le, tulajdonképpen egy egyszemélyes garázsvállalkozásként. 2002-ben vették fel a kft. cégformát s alapították meg a ma működő Konkoly Electro vállalatot, melynek főbb tevékenysége egyedi célgépek gyártása, ipari hűtés, automatizálás (vágóhidak, logisztikai központok), teljes automatizált gépsorok kivitelezése, egyedi és sorozat termékek forgácsolása, CNC megmunkálása.

Az első tíz évet a Volán telephelyen bérelt épületben töltötték a nagyapa, Bene Béla villanyszerelő hagyatékából származó szerszámokra alapozva. Az első időkben a tanulmányok alapján vagyonvédelmi rendszerek telepítésével, illetve erősáramú berendezések gyártásával és épületvillamosítással foglalkoztak.

A gazdasági válság lépés- illetve profilváltásra kényszerítette a vállalkozást, ekkortól kezdtek automatizálásra áttérni. Mind munkaerő, mind hozzáadott érték tekintetében nagyobb lehetőségek nyíltak meg ekkortól a vállalkozás számára. A riasztóberendezések kivitelezése, épületvillamosítás mellé 2004-től kapcsolatba léptek az Electrolux porszívógyárral, melynek legyártották szerelő gépsorát. Újabb nagy mérföldkő volt a cég történetében 2006, amikor két villamosmérnök kolléga irányításával saját teljes gépeket tudtak üzembe helyezni. Két év múlva a jobb vevői kiszolgálás érdekében beszerezték az első CNC munkáló gépet. Újabb két esztendő elteltével beindították a Stadler Szolnoki gyárában a teljes gépsor rendszeres karbantartását. Újabb ugrást jelentett, amikor elkészítették a teljes szerelősort a Johnson Electric USA, Tenessee részére. A következő évben az immár hét főre bővült mérnökcsapat támogatásával ismét a Stadler számára dolgoztak, amikor elkészítették a tizenkét állásos automata hegesztő gépsort. Ekkorra kinőtték a régi telephelyet, így 2013-ban pályázati támogatásból birtokba vették az új, 520 négyzetméteres szerelőcsarnokot és irodaházat. A kibővült tér lehetőséget adott újabb kihívásokra. 2014-től bővíteni tudták a forgácsolás-kapacitást, illetve elindult a hegesztőelektróda gyártása, melyeket már export során is sikerül értékesíteni. Testhabosító kalodák gépészeti és villamos fejlesztése, ellenállás-hegesztő célgép korszerűsítés, újratervezés, teljes gépsor gyártásba állítása, feliratozó célgépek gyártása, komplex automatizálási folyamatok tervezése, kivitelezése, karbantartása, az ISO 9001 minősítésirányítási rendszer bevezetése már a legutóbbi évek teljesítései.

Tevékenységeiket jelenleg három nagy csoportba sorolják, úgy mint célgép tervezés, kivitelezés, illetve fogácsolás, valamint villamos vezérlések tervezése, kivitelezése. Sikeres működésüket a számok jól tükrözik. Az árbevétel folyamatosan emelkedik, ez évre 1488 millió forint az előirányzott bevétel. Pénzügyi stabilitásuk bizonyítéka a Bisnode AAA minősítése.

A közeljövő tervei között szerepel pályázati támogatással a telephelybővítés, melyre az EGI melletti 25000 négyzetméternyi területen kerül sor. Itt egy 1758 négyzetméteres üzemcsarnok létesül, melynek átadójára remény szerint jövőre kerül sor. A telephelybővítés belső fejlesztéseket is magával hoz. Bevezetik a SAP Buisness One vállalati rendszert, valamint új üzletágakat. Törekednek a minőség megtartására és javítására, új üzleti partnerek megszerzésére, az export bővítésére. A kis és közepes szériák gyártása egyedi igényeket is kiszolgál majd, ezzel új lehetőségek nyílnak. A technológiai park, az IT fejlesztés GINOP pályázatokból valósul meg. Rugalmas munkahelyek kialakítására, munkahelyi képzésekre szintén a GINOP nyújt lehetőségeket.

A vállalat nagy hangsúlyt fektet a munkahelyi légkör javítására, a csapatszellem megtartására. A kezdeti családias hangulatra nosztalgiával emlékeznek vissza a régi dolgozók. A vállalati ad-hoc közös főzéseket ma már a nagyobb – közel negyven fős – létszám okán nem tudják megvalósítani, de igyekeznek mindent elkövetni a kollégák komfortjának érdekében. Tervben van például egy munkahelyi gyermekmegőrző létesítése is. Ez azért fontos, mert a csapat összetétele jórészt fiatal kollégákból tevődik össze, akik kisgyermekes családokban élnek. A cég lehetőséget biztosít a tanulók számára is gyakorlat megszerzésére. A kft. széles perspektívában tud műszaki rálátást biztosítani a kollégáknak. A kiváló tapasztalatszerzési lehetőség után mintegy ötven százalékos arányban az itt tanult fiatalok munkatársként visszatérnek a vállalat berkeibe.

Szabó Tamás polgármester a megjelentek nevében megköszönte az informatív beszámolót. Kifejtette, a városvezetés számára rendkívül hasznosak ezek az információk, amik az üzemlátogatások alkalmával terítékre kerülnek Jászberény munkaerő-piaci, gazdasági erejét, a vállalatok pályázati lehetőségeinek kihasználását illetően.

Az irodai tájékoztatót követően a vendégek megtekintették a szerelőcsarnokokat, ahol a házigazdák további kérdésekre válaszoltak.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?