Nyílt nap a Sasközpontban

A XVI. Országos Sasszinkron alkalmából a négyszállási Sasközpont is megnyitotta kapuit január 12-én, szombat délelőtt.

Az V. Sasnapra délelőtt tíz óra előtt már szinte megtelt a Sasközpont előtti parkoló, és ez a tumultus jellemezte az épület körüli területet is. A hideg ellenére sokan kíváncsiak voltak a Sasnap programjaira, mindenekelőtt Zelenák Attila madárházas szakvezetésére, ahol a ragadozó madarakról hangoztak el érdekességek. A hazai állományban mintegy 260 sas párt számolnak, melyből a Jászságban 30-40 pár él. Ezek a madarak alacsony példányszámuk miatt fokozottan védettek, éppen ezért a Sasközpont célul tűzte ki segítésüket. A szakvezetés során bemutatott madarak sérülten kerültek be a központba. Van, amelyiket elütöttek, vagy áramütés ért, de akad angolkórban szenvedő madár is. Utóbbi kialakulásáról megtudtuk, hogy a madarat valószínűleg fióka korában, emberi beavatkozással kiszakították a fészekből, így nem jutott elég tápanyaghoz, és nem fejlődtek normálisan a csontjai.

Sajnos ennek az a következménye, hogy a madarak repülésre szinte-, vagy teljesen képtelenek és a vadászatra is alkalmatlanok. Zelenák Attila ismeretterjesztőjében a hím és nőstény tollazatában rejlő különbségekre is felhívta a figyelmet, emellett táplálkozásukról, élőhelyükről osztott meg érdekességeket. A gondozott madarak – baglyok, és különböző sasfajták – bemutatása után vadmacska látványetetésre került sor. A házi cirmos cicára emlékeztető bennünk élő képet a macska félénksége, olykor vadócsága hamar szétfoszlatta, noha külsőre nagyon hasonlított a házimacskához. Azért ha jobban megfigyeltük a bundázatát – főleg a farok körüli fekete gyűrűket –, látni lehetett a különbséget.

Természetében is bőven van eltérés, főként az, hogy nem lehet megszelídíteni. A vadmacska sajátosságairól Juhász Tibor, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi őrkerület-vezetője mondta el a tudnivalókat. Ezt követően méreg- és tetem kereső kutyás bemutatóra került sor, valamint a délelőtti program részét képezte az öt km-es tanösvény túra is, melyen ragadozómadár-számlálásra indultak a jelenlévők. Délután az interkatív ragadozómadár-bemutató után, két másodéves parlagi sast mutattak be. Ők sok társukhoz hasonlóan szintén sérülten kerültek be a központba, ahol a gyógyulási folyamat utolsó fázisába léptek. Teljes felépülésük és szabadon engedésük előtt, a jelenlegi kezelő kalickájukból (voilerükből) egy nagyobb vadröptető voilerbe kerültek át, mely egyben az V. Sasnap záró programját is jelentette.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?