Veterán autó nem vén autó

Gondolták volna, hogy egy autó, annál értékesebb minél régebbi? Legalábbis eszmei értékét tekintve mindenképp. Bizony erről győzött meg a szombati veterántalálkozó, melyre szép számmal ellátogattak az érdeklődők.

A majális első napján a veteránjárművükkel nemcsak magukat, hanem a retró hangulatot is elhozták a tulajdonosok Jászberénybe. A Mátra Veteránjármű Egyesület szervezésével a város utcáin vonultak fel a szebbnél szebb autók, motorok és kerékpárok. A Zagyva mentén megcsodáltuk a kiállított darabokat, sőt az elszántabbak a tulajdonosok engedélyével ki is próbálhatták az autók kényelmét.

2016-04-30_00007.jpg

Egy Moszkvics autó gazdája, Müller Péter avatott be, hogyan kezdődött nála a veteránautók szeretete. Elmondta, hogy a szíve vágya egy kereklámpás Zsiguli, amilyennel édesapja is szelte az utakat annakidején. Ezért választott egy ahhoz hasonló darabot, elérhető áron. Azonban a fenntartása is borsos árat követel, hiszen fontos a megfelelő karbantartás, mivel bármikor bekövetkezhet egy nem várt műszaki hiba.
A tulajdonos azt is megosztotta lapunkkal, hogy nyáron heti rendszerességgel jár találkozókra a 44 éves járgánnyal, amely majdnem annyi idős, mint ő. Idén először a berényi kiállításon vettek részt fiával korhű öltözetben. Sajnos a vonuláson már nem tudtak elindulni egy meghibásodás miatt. Több tulajdonos is elmondta, hogy cserélődnek a járgányok. Erre a legjobb példa egy fekete Zsiguli, melynek ablakát eltakarta az „Eladó” felirat. Szerencsére mindig vannak olyanok, akik a hagyományokat őrizve ápolják és gondozzák autóikat. Ilyen Szabó Eszter Wartburgja is, ami 1989 óta családban van és ott is marad.

2016-04-30_00020.jpg

A felvonulást követően KRESZ lapot töltöttek ki, és retró rutin vizsgán vettek részt az érdeklődők. A vizsga sikerességét a délutáni eredményhirdetésen tudtuk meg. Az autós kategóriában egy 1962-es évjáratú Opel Kadett gazdája Harkó Ottó büszkélkedhetett a Mátra Veteránjármű Egyesület díjával. A motorosok közül Kovács Péter Jamaha motorjával került ki győztesen, és többen részesültek különdíjban, a már említett Szabó Eszter, Hümpfner Miklós, Vass Tamás és a legfiatalabb résztvevő Nagyfalusi Ákos – a legidősebb kerékpárral.

2016-04-30_00021.jpg

Az egyesület rendszeresen jár veteránjármű találkozóra. Zalaegerszeg, Orosháza és több más helyen megrendezett találkozók gyakori résztvevői, de Kassa és Erdély útjai sem ismeretlenek a veteránok számára.

2016-04-30_00023.jpg