Jövőre Jászfényszaruban!

Június 25-én, vasárnap ért véget a XXIII. Jász Világtalálkozó, ahol az utolsó napon is érdekes programokkal, gasztronómiai és ügyességi versenyekkel, valamint koncertekkel várták az érdeklődőket. A staféta átadásával jövőre Jászfényszaru készülhet a jászok híres találkozójára.

Jászladány felett kora reggel esőfelhők tarkították az égboltot, talán ennek köszönhető, hogy elvétve sétálgatott néhány ember a község utcáin, az árusok jórésze pedig ki sem pakolt a standokra. A kezdeti rossz idő nem tántorította el az ínyenceket a Jász Ízek Főzőversenytől a Jász-ház kertjében. Az általános iskola udvarán pedig 12 csapat 12 fordulóban virtuskodott, miközben a gazdag hagyományú népi játékokkal felidézték nagyszüleink gyermekkorát. A megszokott versenyszámok közül idén sem maradt ki az íjászat, a darts, a „krumpli a szegen” és a dióverés elnevezésű feladatok.
A főzőverseny mellett pálinkamustrára is sor került, ahol a jászsági települések szíverősítőjét bírálta a Jászsági Pálinka Lovagrend. Ezúttal a bírák a Jászkisérről érkező Krizsai István pálinkáját titulálták a világtalálkozó legjobb nedűjének.

Mikorra delet ütött az óra, a főzőverseny résztvevői is az utolsó kavarásokat végezték, a legjobb eredményben bízva. Az előbújó napsugarak meghozták a jó hangulatot, így már semmi nem tudta beárnyékolni a finom ebédet. A négytagú zsűri a pusztamonostoriak pandúrgulyásának ítélte az első helyet. Jászárokszállás csapata az ároki birkagulyással jeleskedett, ami nem meglepő, hiszen Jászárokszállás híres nagy múltú birkafőző versenyéről. A harmadik legjobb étel pedig a jászdózsaiak kakaspörköltje lett.

14 óra magasságában a jászsági és a kirajzott jászok által benépesített települések hagyományőrző csoportjainak bemutatója következett. A programot a Jászszentandrási Kamarakórus nyitotta meg, népdalaik között elhangzott a Mindenki című magyar Oszkár-díjas rövidfilm Bodzavirág című dala, melyet Agócs Mónika szólója tett még különlegesebbé. A fellépők produkcióját a jászalsószentgyörgyi Rozmaring Asszonykórus zárta. Ezt követően a kicsik nagy örömére Jancsi bohóc szórakoztatta a közönséget, majd Gál Katalin és Gál Judit zenés produkciójával, valamint a Jászság Népi Együttes műsorával hangolódtunk a záróünnepélyre.

A zárásra – ahogy azt a meteorológia megjósolta –, az esőfelhők is megérkeztek. A ceremónia a Jász Himnusz eléneklésével vette kezdetét, majd Bertalanné Drávucz Katalin értékelte az elmúlt napokat. – Eljött hát a pillanat a búcsúzás, az elköszönés ideje – kezdte beszédét, majd örömét fejezte ki, hogy a két és fél nap többek között a barátságok, a jász hagyományok újbóli felelevenítésének adott helyet. – Remélem, hogy a szép élményeken túl sok tapasztalattal térhetnek haza Jászladányból. Kívánom, hogy tapasztalják meg azt az összefogást, melynek részese lehetettem az elmúlt egy évben – ezekkel a szavakkal bátorította Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester asszonyt a jövő évi világtalálkozó megrendezésére, majd a Jász Vándorbot és a Jász Nagykönyv átadásával átruházta a szervezés jogát.

A staféta átadását követően Győriné dr. Czeglédi Márta köszönettel és gratulációval illette a szervezők munkáját, akik kitettek magukért, és a rendezvénnyel öregbítették a jászok hírnevét. Kiemelte, hogy Jászladány és Jászfényszaru van földrajzilag a legtávolabb egymástól, de ez a távolság csak a földrajzban észrevehető, hiszen a két település lakói nagyon is közel állnak egymáshoz. – Remélem, hogy jövőre vendégei lesznek Jászfényszarunak, mi mindent megteszünk, hogy jó házigazdák legyünk, olyanok, mint Jászladány volt! – zárta beszédét a fényszarui polgármester asszony.

Az ünnepi zárszót égdörgés folytatta, mely hamar a sátor alá terelte a programra érkezőket. Néhány percre rá az égiek már dézsából öntötték az esőt, ami csak Kátai Lilla színpadra lépésére csitult el. Nem is csoda, hiszen a Star Academy tehetségkutatójának szereplője Szekeres Adrienn slágerével izzította a lehűlő levegőt. Az esti órákban a közel fél évszázada fennálló együttes, az Apostol köszöntötte a jászokat, és ez az utolsó momentuma volt az idei Jász Világtalálkozónak.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?