Rostán a malom funkciójának tervei

A Fürdő utcai malom épületének újrahasznosításáról tanácskoztak kedden délután a városházán a város kulturális és szabadidős tevékenységet koordináló képviselői, akik elképzeléseik szerint helyet igényelnek tevékenységükhöz az ide álmodott konferencia és rendezvényközpontba.

Az évek óta üresen álló egykori Fecske Malom épülete stratégiailag remek helyszínen található, ezért annak a város közösségének javára történő hasznosítása régi vágya a városvezetésnek. Az épület jövőbeni funkciójára több elképzelés felmerült, mely mostanra egy konferencia és rendezvényközpont tervében konkretizálódott. A beadandó TOP pályázat egykori ipari épületek újrahasznosítására vonatkozik, lehetőséget biztosít az épület megújítása mellett kiegészítésre is. A bemutatott tervrajzok szerint a már meglévő malomépület és a jelenleg a városi újság szerkesztőségének helyet adó irodaépület felújításra kerül. A malmot és a mozit egy új utcafronti épületszárny kötné össze.

 A háromszintes épület terveit Alvári Csaba főépítész mutatta be a fórum résztvevőinek. Ismertette, hogy a jelenleg az udvaron található szociális blokkok bontásra kerülnek, így a Zagyva sétány felé egy impozáns köztér nyílik, lépcsőkkel, zöldfelületekkel. Az épület földszintjén kap helyt egy nagy létszámú rendezvények megtartására alkalmas konferenciaterem, melyhez ruhatár, kisebb rendezvénytermek, melegítő konyha, vizesblokkok kapcsolódnak. Az épületeket összekötő új épületszárnyban lépcsőház, kiállítótér illetve az akadálymentesítés feltételeinek megfelelő liftház kap helyet. Az első szinten szabadidős tevékenységek megtartására alkalmas stúdiókat, kamaratermeket alakítanak ki. A legfelső szinten irodák, stúdiók találnak otthonra a hozzájuk kapcsolódó szociális helyiségekkel. Az utcafrontra kisebb üzletek nyílhatnak, melyek kínálatát a helyi termékek alkotják. Ez utóbbi funkció, valamint a céges tárgyalótermek kialakítása teljesíti a fejlesztés egyik célját, a gazdaságélénkítő beruházás megvalósulását.

A fórumon a megjelentek jelezték igényeiket a projektmenedzser felé. Elképzelések szintjén elhangzott játszóház, tánctér, sportterem, building terem, ügyfélfogadó tér, céges tárgyalók, kiállító helyiség, foglalkoztató helyiség, nyári napközis táborok megtartására alkalmas terem, iroda, medical-wellnes tevékenységekre alkalmas helyiség igénye. A Zagyva közelségét kihasználva csónakázási lehetőség megteremtésén is ötleteltek. A kellemes környezetből adódik, hogy az udvaron kiülős fagyizó, kávézó létesüljön. Ideaként felmerült, hogy utalva az épület eredeti funkciójára jelenjen meg a házban valamilyen malomipari gép, akár kiállítás formájában, akár jelképesen, a gyermekfoglalkoztató részeként.

 

A projektmenedzser tájékoztatott, hogy a pályázat beadási határideje augusztus eleje, az értékelés szeptemberre várható, a szerződések aláírására októberben kerülhet sor. Szabó Tamás polgármester azzal a kéréssel fordult a főépítészhez és a projektmenedzserhez, hogy az építkezések lehetőleg már kora tavasszal kezdődjenek el.