Légy boldog!

Neil Simon Női furcsa pár című darabját láthatták kárpótlásként a Lehel Film- Színház nézői csütörtök este a Rékasi Károly betegsége miatt elmaradt Boldogság című komédia helyett.

„Dont’ worry, be happy” – hangzott fel a jól ismert sláger a kulisszák mögül az előadás nyitányaként. Nem is hiszem, hogy aggódott volna bárki is a szép számmal megjelent közönség soraiban, hiszen már a darab címe is tréfás estét ígért. Az eredeti verzióban Jack Lemon és Walter Matthau játszotta a semmiben egyet nem értő baráti párost, melynek nőiesített változatát Neil Simon álmodta meg. A berényi közönségnek a nemrégiben első éves születésnapját ünneplő Veres1 Színház mutatta be Xantus Barbara és Zorgel Enikő főszereplésével.

Mi másról is beszélgethetne egy féltucatnyi nő, miközben társasjátékozás ürügyén hetente egyszer összejönnek, mint a férfiakról. Mert a (látszólag) erősebbik nemet távollétükben remekül ki lehet beszélni, és mert számtalanszor fő a fejünk miattuk, de nélkülük az élet mit sem ér! Akkor is ragaszkodunk hozzájuk, ha tudjuk, hogy hazudnak, akkor is, ha krokodilkönnyeket hullatva kicsalják az utolsó vasunkat, akkor is, ha szerencsétlenkednek. Pedig néha nélkülöznünk kell őket, úgy mint a darabbéli Olive-nak, aki évek óta elvált, ám lelkileg képtelen leválni egykori uráról, és Florance-nak, akit épp most hagy el hitvese tizennégy évnyi házasság után.

A két barátnő egymást támogatva próbálja túlélni ezt a férfihiányos állapotot, miközben szép lassan egymás idegeire mennek. A végtelenségig laza Olive és a körömszakadtáig pedáns Florance. A barátiból ellenségessé váló viszonyt, mi más tudná oldani, mint egy, sőt kettő férfi! Az, hogy végül mindkettő Florance-nak jut, cseppet sem zavarja asszonytársát, mert megfogadja a darab végén ismét felcsendülő sorokat: „Dont worry, be happy!”