Iránytű a pénz világába

A 250 éves Lehel Vezér Gimnázium által elindított Leheles szerda rendezvénysorozat első előadója Kiss Mónika vezető elemző, egykori leheles diák volt, aki Pénzügyi tudatosság címen látta el hasznos tanácsokkal a jelenlévőket.

A március 22-én, 14 órakor megrendezésre kerülő izgalmas és dinamikus tájékoztatón Nagy András nyugalmazott igazgató mellett természetesen Antics István jelenlegi igazgató is jelen volt, aki a megnyitáskor elmondta, hogy a rendezvénysorozat megvalósításának nemcsak ismertető, de múltidéző indíttatásai is voltak. Hiszen nincs is ösztönzőbb egy leheles tanuló számára, mint egy olyan karizmatikus és sikeres előadó tapasztalatait hallgatni, aki egykoron szintén ugyanabban az intézményben koptatta a padokat.

Kiss Mónika kalandos és szakmai elismerésekben gazdag életútja után sem felejtette el, hogy honnan indult. Szeretettel emlékezett vissza a könyvtárban eltöltött hosszú órákra, és azokra a biztos alapként szolgáló útmutatásokra, melyeket megbecsült tanárainak köszönhet. Miután örömét fejezte ki a meghívást illetően, bele is kezdett pályafutásának történetébe. Az eredetileg magyar szakra készülő, majd végül szociológusi diplomával Csehországba költöző elemző felfigyelt egy állást kínáló hirdetésre, melyben devizapiaci brókereket kerestek. Bár nem volt közgazdász végzettsége, fél év alatt megszerette, és el is sajátította a terület alappilléreit, ahonnan már csak felfelé vezetett az út.

Volt vagyonkezelő az AXA biztosítónál, gyermekei mellett nyelveket tanult, most pedig az Equilor Zrt. vezető elemzőjeként gazdasági változások előrejelzését végzi. A lendületes előadás során olyan információkba avatta be a résztvevőket, mint hogy mit csinál egy vezető elemző, vagy hogy mi a különbség a csaló és a bróker között, és azt is megtudtuk, hogy tulajdonképpen mi is az a tőzsde. Volt szó az elöregedő társadalmunk okozta gazdasági hatásokról, melyek kifejezetten a nagybetűs élet előtt álló generációkat érintik, akiknek saját megtakarításuk jelenti majd nyugdíjas éveik anyagi biztonságát.

Az amerikai oktatáspolitika hazaival való összehasonlításában kiemelte a tájékozottság fontosságát, hiszen külföldön a pénzügyi tanulmányokat már kisiskoláskorban elkezdik. Előadásában nemcsak hogy utalt a mai digitális bennszülöttként emlegetett fiatalságra, de prezentációjának nyelvezetében, stílusában és ritmusában is külön figyelmet szentelt arra, hogy felkeltse az ifjúság érdeklődését.

A rendezvény zárásaként is fontos kérdések merültek fel, minthogy milyen kockázatokkal jár a diákhitel, itthon vagy külföldön érdemesebb munkát vállalni, vagy hogy a női nem képviselőjeként milyen érzés a brókerek világába belecsöppenni. Búcsúzásként Kiss Mónika valamikori osztályának nevében vehette át rendkívül találó köszönőajándékát, egy régi időket idéző kutyanyelves fémperselyt.

Szerző:
Kazsimér Nóra

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?