A film varázsa

Három éve március 15-én a Lehel Vezér Gimnázium legfiatalabb osztálya, az 5. N filmmel lepte meg a közösséget. Óriási sikere volt ennek a formabontó megemlékezésnek, ezért Fábián Nikolett, aki a filmet rendezte, és Velkeiné Pócz Ilona tanárnők úgy gondolták, hogy diákfilmes fesztivált kellene rendezniük.

Mivel ebben a tanévben kiemelkedő esemény az intézmény 250 éves jubileuma, ez jó alkalmat adott a megvalósításhoz. 2017 őszén Jász-Nagykun-Szolnok megye középiskolásainak hirdették meg – hagyományteremtő szándékkal – az I. LVG Diákfilm Fesztivált. A pályázatra nyolc alkotás érkezett, persze főleg a Lehelből.

Március 21-én 14 és 16 óra között diákok népesítették be a Lehel Film-Színház nagytermét. A vetítés jó hangulatban telt, a közönség hangos tetszésnyilvánítással, majd szavazással mondott véleményt.

A diákfilm fesztivál fővédnökségét Sára Sándor Kossuth-díjas filmrendező, egykori leheles diák vállalta. A szakmai zsűri elnöke Klacsán Gábor rendező-operatőr volt, a zsűri további tagjai pedig: dr. Fábiánné dr. Kocsis Lenke nyugalmazott főiskolai tanár, Kiss Enikő és Nagy Sándor LVG-s tanárok, valamint Tallósi Ferenc leheles diákpolgármester.

Az alkotók kezdetben izgatottan várták, hogy nagy vásznon láthassák viszont filmjeiket, a rendezvény végén pedig örömmel adtak interjút, és büszkén fogadták a gratulációkat. Az alábbi eredmények születtek:

„Leheles diák vagyok” kategóriában nívódíjban részesült filmek: Lehel, a vezér (rendezte: Gedei Bálint, LVG, 10. b); A Lehel és a zene összeköt (rendezte: Pozsár Petra LVG, 9. a); Átlagos hétfők – LEGO film (rendezte: Zsidó Balázs LVG, 11. n); Kérjük, válassza le a töltőt! (rendezte: Pethes Dániel LVG, 10. c).

„Szabadon választott diáktéma” kategóriában nívódíjban részesült alkotás: Végzetek harca (rendezte: Galsi Dániel LVG, 10. n); A legjobb operatőri munkának járó díjban részesült: Egy átlagos…. (rendezte: Papp Zsombor, Szolnok);

A közönségdíjat kiemelkedő szavazati aránnyal a Lehel, a vezér című film nyerte.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?