Repültünk a Zeppelinnel

A Klubkoncert sorozat január 17-i, péntek esti fellépője a Lead Zeppelin tribute banda, az ikonikus példakép, a Led Zeppelin sokszínű zenéjét és annak hangulatát adta vissza hitelesen, a rajongókkal zsúfolásig telt mozi galérián.

A klubkoncertek programjának összeállításában helyes lépésnek bizonyult ikonikus zenekarok hazai tribute formációinak színpadra állítása. Előző hónapban is kiemelkedő érdeklődés mutatkozott a Deep Purpple zenéjének hódoló Cry Free koncertje iránt. Ez alkalommal sem volt ez másként, mikor a Led Zeppelin, a könnyűzene legsikeresebb és legelismertebb együttesének legendás életművéből a Lead Zeppelin tribute zenekar nem mindennapi átéléssel adta elő a nagy példakép számait.

A ’68-ban alakult Led Zeppelin elsőként mutatott kiutat a hatvanas évek kifulladni látszó rhythm and blues világából a hetvenes éveket meghatározó kemény rockhoz, sokan az első heavy metal bandának is tartják. Nemcsak a zenéje, az elementáris színpadi megszólalása is az újdonság erejével hatott. Robert Plant énekes új rocksztártípust, „a gitár Paganinijének” nevezett Jimmy Page pedig új gitárhős idolt teremtett. Korai lemezeivel iskolát alapított, és új korszakot nyitott a rock történetében. A Klubkoncert előtt pár nappal múlt csak, hogy 51 esztendeje jelent meg a zenekar debütáló albuma.

A Lead Zeppelin formáció több mint másfél évtizede, egy Jimmy Page 60. születésnapja alkalmából megrendezett koncerten alakult. Azóta is az anyazenekar munkásságának darabjait szinte teljesen élethűen idézik meg, ahogy ez a mozi galéria színpadán tartott fellépésen is átjött a tekintélyes számú és éltesebb kort képviselő Zepp rajongók számára. A kitűnő zenészek a dalok egy részét az eredeti megszólalást visszaidézve próbálták eljátszani, egyes számok esetében kicsit hozzányúltak a klasszikussá vált zenéhez és saját ízük szerint picit átformálták őket megspékelve egy izgalmas, energikus előadásmóddal. Körmendi Roland hozta Plant katartikus énekstílusát és jellegzetes mozdulatait, Sipeki Zoli Page gitárrohamait, Gerdesits Feri Bohman lehengerlő dobszólóit, Vörös Gábor Paul Jones szilárd basszus futamait.

A közönség ovációval és tapssal köszönte a Lead Zeppelin produkcióját, a Led Zeppelin önfeledten eklektikus hangzásvilágban tett utazást.

Demeter Gábor

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?