Határtalanul! – a Szepességben jártunk

A Jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Óvoda Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium 7. évfolyamos diákjai és tanárai késő tavasszal felejthetetlen napokat töltöttek a Szepességben a Határtalanul program keretében. Az alábbiakban két 7.c osztályos tanuló, Tarnai Mátyás és Pásztor Alex élménybeszámolóját olvashatják az útról.

Amikor a téli szünet után megtudtuk, hogy iskolánk megnyerte a „Határtalanul! pályázatot, a szlovákiai szepességi körutazást hetedik évfolyam határtalanul örült! Így már nem is csoda, hogy noha kevesen vagyunk hozzászokva az ily korán keléshez, mindnyájan időben megjelentünk 2024. április 9-én az indulás helyszínén.

Hosszú autóbuszút után meg is érkeztünk a Gombaszögi-cseppkőbarlanghoz, amely kezdetnek nagyszerű választásnak bizonyult. A körbevezetés alatt rengeteg érdekes információt tudhattunk meg a barlang kialakulásáról, a cseppkövek képződéséről és a barlang felfedezéséről is. Egy rövid szünet után pedig már indultunk is tovább a következő állomásunkra, amely Krasznahorkán Andrássy Dénes és Hablawetz Franciska mauzóleuma volt. Itt bemutatásra került az egész mauzóleum, valamint megismerhettük Andrássy Dénes életét, házasságát és a mauzóleum építésének történetét. Ezt követően Betléren megnéztük az Andrássyak, a történelmi Magyarország épségben fennmarad eredeti bútorokkal berendezet vadászkastélyát. A termek, szobák megtekintésével képet kaptunk az Anrássyak mindennapjaiból. Késő délután elfoglaltuk szállásunkat, amely Poprádon volt. A hotel, amelyben megszálltunk, jól felszerelt és otthonos volt. A vacsorát követően egy rövid városnéző túrára mentünk a belvárosban. A hazaérkezés utáni takarodóval le is zárult az első nap programja.

A második napon reggeli után indultunk az aznapi helyszínekre. Legelső állomásunk Késmárk volt, ahol megtekintettük az új evangélikus – és fatemplomot. A fatemplom a ma látható formájában 1717-ben készült el, kizárólag fából. Szomszédságában található az új evangélikus templom, amelynek egyik oldalkápolnájában alakították ki Thököly Imre mauzóleumát, ahol rövid megemlékezést tartottunk. Utána egy rövid sétát tettünk a késmárki várig. A nap második állomása Szepeskáptalan volt, amely harminc épületből állófallal körülvett egyházi város. Meglátogattuk a Szent Márton Bazilikát, ahol a gótikus szárnyas oltár legszebb gyűjteményét láthattuk. Rövid séta után indultunk Lőcsére. Itt a városnézéskor megtudtuk, hogy a téglalap alapú főteret városfal veszi körül. Megcsodáltuk a városháza épületét és a külsőfalán található festményeket. Hallhatunk a szégyenketrecről is. Majd felidéztük a „Lőcsei fehérasszony és a Fekete város történetét”. Ezt követően megtekintettük és megismertük a Szent Jakab Bazilikát. Megtudtuk, hogy Lőcsei Pál alkotása a főoltár, amely egyben a világ legmagasabb gótikus oltára. E nap minden állomásához készített az évfolyam egy-egy tagja egy-egy ismertetőt az adott helyszínről, amelyeket azoknál fel is olvastak. A nap zárásaként még egy sétára indultunk a városban, amivel véget is ért a második nap.

Harmadik napon a szokásos reggeli után már indultunk is Ótátrafüredre, ahonnan feltúráztunk Tarajkáig. Itt különösen szép természeti látvány terült elénk, és tanulmányozhattuk élőben a magashegységek jellemzőit.  Nagyon érdekes volt számunkra a jégkatedrális megtekintése, ami különleges turista látványosság is. Az ezt követő út után egy rövid ebédszünetet tartottunk a Vörös Kolostor mellett, majd a Dunajecen tutajoztunk, ami alatt ismét rengeteg információval  gazdagodtunk. A szálláson este vetélkedőt tartottak a tanulmányi kirándulás helyszíneivel kapcsolatban, ahol mindenki jól érezte magát. A tanulmányi kirándulás minden részt vevője egy kis emléket kapott a sok élmény mellé, pólót, amelyen a dátum mellett a határtalanul logója is rajta volt. Ezzel véget is ért a harmadik nap.

Kirándulásunk utolsó, negyedik napján a szobák rendbetétele és az összepakolás után megreggeliztünk és útra keltünk. Ezúttal Kassát csodálhattuk meg. Először a város történelmét és egyéb érdekességeket tudhattunk meg az idegenvezetőnktől, majd a Dómot csodálhattuk meg és leróhattuk tiszteletünket II. Rákóczi Ferenc sírjánál.  Kassai látogatásunkat a rodostói Rákóczi-ház megtekintésével zártuk. A fejedelem rodostói házának pontos másolata ez, ahol megismerhettük mindennapjait és személyes tárgyait. Rövid műsort, megemlékezést tartottunk, majd elhelyeztük koszorúnkat. A nap és a kirándulás zárásaként találkozhattunk Nagyidán az Ilosvai Selymes Péter néptáncegyüttes képviselőivel, tagjaival. Filmvetítés követően, közös beszélgetéssel, a táncpróbába való bekapcsolódással töltöttük el az időt. Sok információt tudtunk meg róluk, baráti kapcsolatok is alakultak.

Ezután már csak a hazaút volt hátra, amely meglehetősen jó hangulatban telt el.  Összességében hatalmas élmény volt. Sok tudással, ismerettel gazdagodhattunk hazánk ezen egykori területével kapcsolatban.

 

 

Vélemény, hozzászólás?