Irodalmi és történelmi emlékhelyek Erdélyben

A Határtalanul pályázat – HAT-19-02-0119 – keretében a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium tanulói irodalmi és történelmi emlékhelyeket látogattak meg Erdélyben.

A Határtalanul pályázat megvalósulására végre sor kerülhetett és elindultunk, május 30-án, a várva várt utazásra Erdélybe.

Az utazás első megállója Nagyvárad volt, sétáltunk a főtéren, megnéztük a római katolikus székesegyházat, barangoltunk a várban, fotózkodtunk a Holnap irodalmi társaság alapító tagjainak szoborcsoportjával.

A Tordai hasadéknál a kilátás gyönyörű volt. Nagy izgalommal túráztunk, mentünk át a lengő hidakon.

A második napot Marosvásárhelyen töltöttük, a testvériskolában jól összekovácsolódtunk. A vásárhelyi diákok kedvesen fogadtak minket, megnéztük a Kultúrpalotát és a városháza tornyából lepillantottunk a városra, valamint a közös szabadidő is jól telt. A sportdélutánon fociban, kézilabdában és kosárlabdában mértük össze tudásunkat. Közösen emlékeztünk a Nemzeti Összetartozás Emléknapja alkalmából és teljes szívünkből énekeltük: „Mi egy vérből valók vagyunk”.

Szebbnél szebb helyeken kirándultunk: a Békás szoros, Gyilkos-tó látványa önmagáért beszélt.

Leróttuk kegyeletünket Farkaslakán Tamási Áron, Szejkefürdőn Orbán Balázs sírjánál.

Megtekintettük az Erdély gazdagságát jelképező kincsesbányát, a parajdi sóbányát, benne a kápolnát, kalandparkot, játszóteret. Sétáltunk a bánya mélyén, belélegezve a sós, gyógyító erejű levegőt.

Megcsodáltuk Segesvár, Székelyudvarhely és Torda szépségét is. Jó volt a városokban, az utcákon magyar szavakat hallani, magyarul beszélgetni. A vajdahunyadi várban azonban szükségünk volt az angol tudásunkra is, mert csak angol idegenvezetést kaptunk.

Tanárainkkal igen jó hangulatban telt az öt nap: énekszóval, történelmi-földrajzi ismertetőkkel mulattuk az időt. Köszönet a kirándulásért Polgár-Muhari Éva, Szerencsés Melinda, Stelkovicsné Kreuter Anikó tanárnőknek. Örülünk, hogy eljuthattunk ezekre a szép tájakra és megismerhettük Erdély történelmét, saját szemünkkel láttuk a fontos események helyszíneit, s erősíthettük barátságunkat erdélyi diáktársainkkal.

Vélemény, hozzászólás?