Csoportos energiabeszerzésről döntött az önkormányzat

Egyetlen napirendi pont szerepelt a Jászberény Városi Önkormányzat március 27-i, rendkívüli, nyílt ülésén, amely a földgázenergia és villamos energia 2026. évre történő beszerzésére irányuló csoportos közbeszerzési eljáráshoz való csatlakozásról, a tagfenntartó nyilatkozat aláírásáról, valamint a szükséges pénzügyi fedezet biztosításáról szólt.

Minden évben kiemelt fontosságú, hogy a város működéséhez nélkülözhetetlen energiát (villanyáram és gáz) az önkormányzat biztosítani tudja intézményei, cégei részére. Az energiapiacon pedig nem mindegy, hogy kis- vagy nagyfogyasztóként jelenik meg valaki, mert ez jelentősen befolyásolhatja az árakat is.

A csoportos közbeszerzési eljárás célja, hogy az abban résztvevő ajánlatkérők a beszerzés során kihasználják a mennyiségből eredő előnyöket, a piacon elérhető legelőnyösebbárszintet, feltételeket a Kbt. 108. § (1) bekezdése szerinti elektronikus árlejtés alkalmazásával, amellyel jelentős erőforrás megtakarítás érhető el.

A csoportos közbeszerzési eljárásba belépni kívánó ajánlatkérőnek minősülő szervezetek e tárgyban korábban megállapodást (a továbbiakban: szindikátusi szerződés) kötöttek, melyben felhatalmaznak maguk közül egy ajánlatkérőt (a továbbiakban: gesztor) arra, hogy a nevükben a közbeszerzési eljárás során kapcsolattartóként, vezető ajánlatkérőként járjon el.

A tárgyi csoportos közbeszerzési eljárásban hivatalos közbeszerzési tanácsadóként a Sourcing Hungary Kft. (1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47-49.) jár el, amely mint független közbeszerzési szakértő a közbeszerzési eljárás teljes körű bonyolítását ellátja. A Sourcing Hungary Kft. az átláthatósági nyilatkozatot a közbeszerzési tanácsadói szerződéshez csatolja.

A Sourcing Hungary Kft. megkeresése alapján (a 2025. október 1. napjától – 2026. október 1. napjáig terjedő szolgáltatási időszakra) földgáz energia beszerzése tárgyú, illetve (a 2026. január 1. napjától – 2026. december 31. napjáig) villamos áram beszerzése tárgyú csoportos közbeszerzési eljárás indul.

A csoportos közbeszerzéshez történő csatlakozáshoz a tagfenntartó és a gesztori nyilatkozat aláírása szükséges. A lebonyolító Sourcing Hungary Kft. megbízásához pedig egy tanácsadói szerződés, illetve a fentieken túl a fogyasztási helyek műszaki adatainak megadása szükséges.

Az ezen közbeszerzési eljárásokhoz való tagfenntartó és gesztori nyilatkozatok aláírásának határideje: 2024. március 31.

A csoportos közbeszerzési eljárás eredményeként az ajánlatkérők azonos feltételekkel, de egyedileg kötnek szerződést a nyertes szolgáltatóval.

A csoportos közbeszerzés előnyeinek ismeretében tett arra javaslatot az előerjesztő, Budai Lóránt polgármester, hogy az önkormányzat a fenntartásában (működtetésében) lévő intézmények, valamint a kizárólagos részvételével működő gazdasági társaságok vonatkozásában, mint gesztor vegyen részt az induló csoportos közbeszerzési eljárásokban.

Az előterjesztést a testületi ülés előtt két bizottság is tárgyalta. Mind a Városgazdálkodási Bizottság, mind a Közbeszerzési Bizottság egyhangúlag támogatta az előterjesztés elfogadását.

– A várható ár a csoportos közbeszerzés esetén mindkét esetben mintegy egyharmaddal alacsonyabb lesz a mostaninál. Ez 2026-ban a jelenlegihez képest jelentős megtakarítást jelentene – ajánlotta a képviselők figyelmébe az előterjesztést Balogh Béla alpolgármester.

A 15 fős testületből 13-an voltak jelen, s vita nélkül, egyhangúlag fogadták el az előterjesztést.

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?