Elhunyt Sisa József, ötvös-iparművész

Életének 71. évében elhunyt, Sisa József iparművész, a rekeszzománc technika nagymestere.

Sisa József, ötvös-iparművész Jászberényben született 1951-ben. 1965-71 között folytatott művészeti tanulmányokat. A Hűtőgépgyár dekorációs műhelyéből indult a művészi pályája. Kezdetben grafikával, festészettel, 1973-tól zománccal és ötvösséggel foglalkozott, 1985-től tanította is. A zománcművészet tradícióiból kiinduló témái: Zodiákus-sorozata, variációk a magyar Szent Korona zománcképeire, valamint egyéni mítoszformák teremtése és egyedi, különleges, helyenként igen nagyméretű alkotások  jellemzik művészetét.

1991-ben létrehozta Tőtevényen a Jászsági Művésztelepet, melynek vezetőjeként tevékenykedett. Céljául tűzte ki, hogy olyan szellemi műhelyt hozzon létre, amely a helyi hagyományok megismerésére, megőrzésére, közvetítésére és továbbvitelére törekszik a zománc és ötvösművészeti ág keretein belül. 1969-től szerepelt országos és nemzetközi kiállításon és pályázatokon. 1972-ben különdíjat kapott az Országos Grafikai Pályázaton. Részt vett a „Zománc” Országos Tárlaton, Nemzetközi Kisgrafikai Pályázaton Helsingorben, valamint számos külföldi kiállításon többször is szerepelt munkáival.

Tagja volt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Festő- és Ötvös Szakosztályának, vezetőségi tagja a Szövetség területi társaságának.  1986-ban elnyerte a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Művészeti díját. 1988-ban a Téli Tárlaton a Magyar Képzőművészek és Iparművészek díját kapta. 1989-ben az „ART–’89” Nemzetközi Képzőművészeti Pályázaton első díjat nyert. 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje után 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét kitüntetéssel ismerték el munkásságát.

Mit jelentett Sisa Józsefnek a művészet?

„A művészek feladata, hogy a mások által meg nem fogalmazott érzéseket, gondolatokat közvetíteni tudják. Az, hogy a mindez mások számára is hozzáférhető legyen. Az alkotás lehet elgondolkodtató vagy derűre okot adó. A használt jel és jelképrendszer sokat ad a világnak. Ezt csak önzetlenül lehet csinálni, kényszerből semmiképpen sem” – mondta egy esztendeje, a Szikra Galéria Hónap műtárgya sorozatán, ahol elkészült rekeszzománc alkotását mutatta be.

Nyugodjék békében!

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?