Fejlődik Jászfényszarun az Ipari Park

Jászfényszaruban a gazdasági fejlődés rohamos fejlődésének lehettünk tanúi az elmúlt néhány év során. A fellendülés a válság alatt sem torpant meg, az 1998-ban létesült Ipari Park területére sorra települtek be a vállalkozások. A komplexum története újabb mérföldkőhöz érkezett, csütörtökön a Vállalkozói Ház és a Multifunkciós Csarnok avatására érkeztek a vendégek.

A Jászfényszaru Ipari Centrum Kft. az önkormányzattal együttműködve 2013 júniusában kezdte el annak a kiemelt projektnek a megvalósítását, melynek tartalma egy teljes körű infrastruktúrával ellátott ipari terület létrehozása, valamint egy szolgáltatást nyújtó vállalkozói ház megépítése. A beruházás költségvetése közel 1.130 millió forint volt, melyből az uniós támogatás összege 448 millió forintot tett ki.

A funkciógazdag, igényesen kialakított épület helyt ad hat műhelynek, tizenöt irodának, található benne étterem, illetve létesültek sport és rekreációs tevékenységeket szolgáló helyiségek is. A beruházás során az építtető megtakarítást ért el, így költségátcsoportosítást követően lehetőség nyílott egy multifunkcionális csarnok létrehozására is. Az 500 négyzetméter alapterületű épület alkalmas termelésre, raktározásra, de akár előadóteremként is funkcionálhat. Az ipari parkban éves szinten mintegy 2000-2500 fő talál munkát. A gazdasági fejlesztések mellé a város biztosítja azokat a háttérkomponenseket, melyekre a dolgozók családjai a profitorientált munka érdekében igényt tartanak, úgymint szociális ellátórendszer, bölcsőde, óvoda, oktatás, idősgondozás.

A csarnokban vette kezdetét a rendhagyó átadó ünnepség, melyen a gazdaság és a közélet szereplői mellett Danny Blue showman, előadóművész vállalta a konferanszié tisztét. A megnyitón megjelent dr. Aradszki András a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Kovács Sándor a Megyei Közgyűlés Elnöke, Pócs János a Jászság országgyűlési képviselője, Versegi László a Jászfényszaru Ipari Centrum Kft ügyvezetője, Győriné dr. Czeglédi Márta Jászfényszaru polgármestere.

A polgármesterasszony a város nevében üdvözölte a vendégeket. Beszédében emlékeztetett a jász ősök kitartó munkájának vívmányára, a redemptiora, melynek évfordulójára ezekben a napokban emlékezünk. Az akkori eredményekhez valószínűleg kellett a csillagok szerencsés együttállása, csakúgy mint a mai kor gazdasági szereplőinek együttműködése. Az Európai Unió, az ipari parkot létrehozó vállalkozás és a város önkormányzata összefogásának köszönhető az az érték, mellyel még vonzóbbá tehetik Jászfényszaru városát.

A projektet Versegi László ügyvezető ismertette a megjelentekkel. „Azt gondolom ez a mai nap mindenképpen emlékezetes lesz a Jászfényszaru Ipari Park és Jászfényszaru életében egyaránt. A folyamat 1998-ban kezdődött, amikor az önkormányzat létrehozta a kft-t azzal a céllal, hogy legyen egy olyan szervező erő a településen, mely hosszú távon képes biztosítani a foglalkoztatást nem csak helyi, de megyei szinten is.” Az ügyvezető a megújulás, az állhatatosság és a remény hármas gondolat-együttese köré fonta a projekt megvalósulásának folyamatáról szóló ismertetőt. A megvalósított infrastruktúra a vállalkozói házzal a reményt jelenti, azaz újabb cégek letelepedését. Az ügyvezető azt is elárulta a jelenlévőknek, hogy másfél éves tárgyalássorozatnak köszönhetően egy újabb multinacionális vállalkozás betelepülését várják az ipari park területén.

Dr. Aradszki András államtitkár felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy a beruházást a kezdetektől a kivitelezésig gondos tervezés, következetes munka és komplexitás jellemezte. „Egy olyan többfunkciós ipari parkot adunk ma át, mely Magyarország fejlődésének szimbóluma, az itt élő emberek, az önkormányzat és a vállalkozások együttműködésének eredménye. A folyamatos fejlődés hozadéka, hogy a legnagyobb cégek is meglátták benne a lehetőséget, közel húsz gazdasági életet meghatározó vállalkozás talált itt otthonra. A három megye találkozásánál, egy földrajzilag frekventált helyen létrejött centrum fejlesztését vétek lett volna kihagyni. Az ipari fejlődéshez három dolog kell; út, út és út. A jászfényszaruiaknak köszönhetően utat találnak ide a kis-, közép és nagy vállalkozások, melyek a gazdaságunk mozgatórugói. Teret ad a térség a jászok munkabírásának, szorgalmának. Az utóbbi években a magyar gazdaság bizonyított és ennek része az itt megvalósuló ipari centrum is” – húzta alá az államtitkár.

Pócs János köszöntőjében az infrastruktúra jelentőségét hangsúlyozta. Kiemelte, hogy a Jászságba huszonnégymilliárd forint érkezett útépítésre, felújításra. A korszerű úthálózat megléte elengedhetetlen ahhoz, hogy egy régió fejlődni tudjon. Jászfényszaru jól példázza ezt a fejlődést. Példaértékű az a kis, közepes és nagyvállalkozókat egyaránt támogató szemlélet, mely itt tetten érhető.

Az ünnepen elhangzó emelkedett gondolatok közé Danny Blue varázsolt oldottabb hangulatot illuzionista show műsorával, melybe a közönséget is aktívan bevonta. A köszöntők elhangzását követően a vendégek a Vállalkozói Házhoz vonultak, ahol Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester asszony Pócs János képviselő, dr. Aradszki András államtitkár valamint Versegi László ügyvezető jelenlétében átvágta a nemzeti színű avató szalagot. A megjelenteknek lehetőségük volt az épületet belülről is megtekinteni. A modern és esztétikus 1634 négyzetméteres ház zöldmezős beruházás keretében épült, mintegy 500 millió forintból. Ez összeg tartalmazza valamennyi berendezés költségét is, köztük az ötven kilowattnyi energiát termelő napelemet a tetőn, a kertészeti berendezéseket, kerítést és a telken található valamennyi infrastruktúrát. Az épületben már néhány cég otthonra talált, valamint folyamatosak a tárgyalások a további érdeklődőkkel.

Az épületbejárást követő sajtótájékoztató alkalmával Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy az országban tapasztalható gazdasági fellendülés a Jászságban fokozottan érvényes, a régió az észak-dunántúli megyékhez hasonló gazdasági értékeket mutat. A Fényszarui Ipari Park fejlődése pedig hatványozottan érvényesül megyei és országos szinten egyaránt.  Az eredményekhez szükséges a jó földrajzi adottságok mellett a stratégiai gondolkodású városvezetés, melynek az élén Győriné dr. Czeglédi Márta személyében olyan polgármester áll, aki határozottságával, kitartásával képviselni tudja a város érdekeit.