Egy nap a balesetmegelőzés szolgálatában

A „Nemzedékek Biztonságáért” Közhasznú Alapítvány támogatásával, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága és a Jászberényi Rendőrkapitányság szervezésében közbiztonsági nyílt napnak adott otthont a Belvárosi Általános Iskola pénteken.

Az egész napos rendezvény során délelőtt az óvodások, délután az iskolások töltötték meg a sportcsarnokot, illetve az iskola udvarát. Az eseménysorozatot az Alapítvány képviseletében a gyermekek nyelvén kiválóan értő Juracsek Zoltán nyugalmazott rendőr ezredes nyitotta meg. Célratörő módon két kérdést intézett a kicsikhez: „Szerettek játszani? Szerettek versenyezni?” Mivel kórusban egyöntetű „igen” választ kapott, így azonnal megnyitottnak tekintette a rendezvényt.

A sportcsarnokban nyolcfős csapatok mérték össze tudásukat elméleti és gyakorlati közlekedési feladatok megoldásában. Ezzel párhuzamosan az iskola udvara látványos bemutatók és kiállítások helyszíne volt. A gyermekek kipróbálhatták a részeg szemüveget, beülhettek rendőrautóba, rendőrhajóba, illetve tűzoltóautóba. A Magyar Honvédség Helikopter Bázisának jóvoltából megismerkedhettek a repülőgép szimulátorral, továbbá jelentkezhettek ujjnyomat vételre, ügyeskedhettek sport feladatokban, kirakójátékokban, tesztlapok töltésében. A Magyar Vöröskereszt, a Gördögök SE, a Rádiósok Országos Egyesülete is színesítette a programot.

A rendezvényt, melyet a Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára, Dávid Mónika koordinált, megtisztelte jelenlétével Szatmári Antalné alpolgármester asszony, Bajári Attila főkapitány-helyettes, dr. Körei-Nagy József rendőrkapitány, Kosztyó Gábor, a főkapitányság közlekedési osztályvezetője és Birinyi János KLIK igazgató. Külön köszönet illette Faragó Sándor igazgató-helyettest a helyszín rendelkezésre bocsátásáért. A vendégekre ezúttal hálás feladat, a díjak átadása hárult.

Bajári Attila rendezvényzáró gondolataiban kiemelte, hogy a megye elsőként csatlakozott a programhoz. Elismeréssel szólt a Jászberényi Rendőrkapitányság balesetmegelőzés terén elért kiemelkedő eredményéről, a megye rendőrkapitányságai közül ugyanis a legnagyobb arányban csökkentették a balesetek számát. A közel hétszáz fő részvételével megvalósult rendezvényt minden várakozást felülmúlónak minősítette. „A cél rendkívül nemes, hiszen a lehető legfiatalabbak körében kell megkezdeni a helyes közlekedési kultúrára nevelést” – összegezte mondandóját.