Aranyos hagyományőrzők

A Vass Lajos Népzenei Szövetség, a hagyományokhoz hűen, a 2017 – 2018-as esztendőben is megrendezi az immár XII. Vass Lajos Népzenei Találkozót és Versenyt, a Kárpát-medencében élő valamennyi magyar, s a határon belül élő nemzetiségi népdalkörök, zenei csoportok, szóló énekesek, hangszeres szólisták számára, „Hagyományos régiók, régiók hagyománya” címmel.

A szövetség 1995-ben alakult azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a népzene, zenei anyanyelvünk lélekben összekapcsol emberi közösségeket határokon innen és túl. Az egész népünk gazdagodik, ha mindenki saját zenei hagyományát műveli, ápolja, mind magasabb és magasabb fokon. A találkozó és verseny a szakemberek véleményezése alapján rajzol ki összefoglaló képet arról, hogy a hagyományőrzők és ápolók milyen tudással és lelkesedéssel őrzik zenei hagyományainkat a Kárpát-medencében.

A Jászberényi Hagyományőrző Együttes a verseny Budakeszi elődöntőjében vett részt. Első összeállításukban az idén 110 esztendeje Jászberényben Teleki Sándortól népdalokat gyűjtő Bartók Béla előtt tisztelegtek. Ez a számunkra, jász emberek számára, igen becses gyűjtés Bartók szerelmének, Geyer Stefinek köszönhető. A huszonhat éves Bartók 1906-ban látta először az ekkor tizennyolc éves leánykát egy koncerten, majd a következő év elején, amikor a zeneszerző tanítani kezdett a Zeneakadémián, találkozásaik rendszeressé váltak. 1907 júniusának utolsó napjaiban, július legelején, Bartók – kizárólag zenegyűjtés ürügyén – elkísérte Stefit és bátyját jászberényi nagynénjükhöz. Mindamellett, hogy a berényi vásárban jászsági dalokat gyűjt, Stefi számára zongoraversenyt kezd komponálni Jászberényben.

Második összeállításukban a Szentcsalád-járást állították színpadra jászsági esteli énekekkel. Összeállításaikat a neves szakmai zsűri dr. Gerzanics Magdolna elnökletével Vass Lajos Arany fokozattal díjazta, így az együttes továbbjutott a Kárpát-medencei Középdöntőbe, amit 2018 év elején rendeznek. A jászsági dalcsokrokat Rózsa Ibolya állította össze, tanította be az együttesnek. Az együttes alapító-művészeti vezetője Kocsán László.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?