Mikor ég a földdel összeér

Ősi kincses hagyományokra visszatekintő betlehemes játékukat, bábtáncoltatással, énekmondással és élő dudaszóval ajánlotta a kedves nagyérdemű figyelmébe Fabók Mariann és Keresztes Nagy Árpád.

Öregapámtól hallottam, hogy jeles ünnep alkalmával – amennyiben kellőképpen felkészült, megfényesedett a test és a lélek – ég a földdel összeér. S a mennyeknek kapuján olyankor bélátni. Úgy mesélte, hogy egyenest az Úristen szeme közi lehet olyankor nézni. No, de emlékezzünk csak: hogy es vót az 2016 évvel ezelőtt?

Így kezdődött december 14-én délelőtt a betlehemes játék a Főnix Fészek Műhelyházban, de annál sokkal összetettebb, a humort sem nélkülöző élmény volt. Fabók Mariann hol a három királyokat személyesítette meg egymaga, hol az öreg pásztor bőrébe bújt, vagy éppen Gábriel arkangyalt mozgatta báb formában. Keresztes Nagy Árpád mandolinnal, furulyával, kecskedudával és énekével kísérte a betlehemi történések meséjét. Közösen, egyszerű eszközökkel, mesterien összetekert vászon darabokkal elbábozták Jézus élettörténetének legfontosabb pillanatait.

A Betlehembe érkező pásztorok énekekkel köszöntik a kisdedet, egyszerű ajándékokat adnak át – bárányka, sajt, dió – neki. A háromkirályok – Gáspár, Menyhért, Boldizsár – dúsgazdag ajándékokat (arany, mirha, tömjén) hoznak, és hálaadó jókívánságaikkal köszöntik Jézuskát. Ezt követően a közönséget is felkérték, hogy tiszteletüket tegyék a jászol előtt. Végezetül, búcsúzóul a karácsonyi népi éneket dallamos dudaszó is ékesítette. Gyerekek, felnőttek együtt nevettek, és úgy egyáltalán jó volt ilyen sokan összetalálkozni ebben az adventi várakozós időben.

Demeter Gábor

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?