Mikor ég a földdel összeér

Ősi kincses hagyományokra visszatekintő betlehemes játékukat, bábtáncoltatással, énekmondással és élő dudaszóval ajánlotta a kedves nagyérdemű figyelmébe Fabók Mariann és Keresztes Nagy Árpád.

Öregapámtól hallottam, hogy jeles ünnep alkalmával – amennyiben kellőképpen felkészült, megfényesedett a test és a lélek – ég a földdel összeér. S a mennyeknek kapuján olyankor bélátni. Úgy mesélte, hogy egyenest az Úristen szeme közi lehet olyankor nézni. No, de emlékezzünk csak: hogy es vót az 2016 évvel ezelőtt?

Így kezdődött december 14-én délelőtt a betlehemes játék a Főnix Fészek Műhelyházban, de annál sokkal összetettebb, a humort sem nélkülöző élmény volt. Fabók Mariann hol a három királyokat személyesítette meg egymaga, hol az öreg pásztor bőrébe bújt, vagy éppen Gábriel arkangyalt mozgatta báb formában. Keresztes Nagy Árpád mandolinnal, furulyával, kecskedudával és énekével kísérte a betlehemi történések meséjét. Közösen, egyszerű eszközökkel, mesterien összetekert vászon darabokkal elbábozták Jézus élettörténetének legfontosabb pillanatait.

A Betlehembe érkező pásztorok énekekkel köszöntik a kisdedet, egyszerű ajándékokat adnak át – bárányka, sajt, dió – neki. A háromkirályok – Gáspár, Menyhért, Boldizsár – dúsgazdag ajándékokat (arany, mirha, tömjén) hoznak, és hálaadó jókívánságaikkal köszöntik Jézuskát. Ezt követően a közönséget is felkérték, hogy tiszteletüket tegyék a jászol előtt. Végezetül, búcsúzóul a karácsonyi népi éneket dallamos dudaszó is ékesítette. Gyerekek, felnőttek együtt nevettek, és úgy egyáltalán jó volt ilyen sokan összetalálkozni ebben az adventi várakozós időben.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?