Ami megmagyarázhatatlan és megbocsájthatatlan

Kedden, július 16-án került nyilvánosságra az a felvétel, amelyet a szolnoki kalandpark kamerája rögzített. Ezen egy kisgyermeket egy felnőtt – nincs rá jobb megfogalmazás – a levegőbe rúg, aminek következtében a gyermek a fejére, a vállára esik. Még szerencse, hogy védősisak volt rajta. Az elkövető ezt követően elsétál és otthagyja a 8 éves fiút. A kalandpark ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az ügyben, s a felvétel kikerült a világhálóra. A látottakkal kapcsolatban méltán nagy volt a felháborodás.

A megdöbbentő felvétel nyilvánosságra kerülését követően nem sokkal már az is kiderült, hogy a Yakuzák SE nyári táborának egyik vezetője, a klub alapítója az, aki a rábízott gyermeket így büntette, mert egy feladatot nem kívánt végrehajtani. A gyermekbántalmazás az utóbbi években a figyelem előterébe került, s ez a sport területét is érintette. A nagyvilágban is számos eset kiderült, amikor fiatal sportolókkal szemben meg nem engedhető bánásmódot alkalmaztak még világhírű edzők is.

Ebben az esetben azonban nem sportolóról, nem eredménykényszer alatt teljesítő fiatalról, hanem egy gyermekről van szó, aki egy sportszervezet által szervezett táborban vett részt. Elég egyszer megtekinteni a felvételt, az beleég az ember retinájába. Hogy az adott pillanatban mi váltotta ki ezt a reakciót az egyébként sikeres sportvezetőből, edzőből, talán soha nem tudjuk meg. Cselekménye megmagyarázhatatlan és megbocsájthatatlan. Az elkövető ezzel a tettével mindent tönkretett, amit három és fél évtized alatt felépített. Sőt, talán még ennél is többet…

Az Y Média oldalán megjelent az alábbi közlemény, amely néhány órával később már nem volt olvasható:

Közlemény!

Mint a Yakuzák SE elnöke, szakmai vezetője, a szolnoki kalandparkban történtekkel a következőket tudom elmondani:

Amit tettem minden szempontból elfogadhatatlan, szembe megy mindazzal, amit az elmúlt 35 évben képviseltem, tanította és életemmel megjelenítettem. Ez nem hiba, hanem létrontás.  Mindent megteszek, hogy az igazságszolgáltatás munkáját támogassam és csak remélni tudom, hogy nem okoztam lelki sérülést a kisfiúnak, akitől a helyszínen bocsánatot kéretem és minden tettemmel igyekeztem jóvá tenni a jóvátehetetlent. Ezúton kérek bocsánatot a szülőktől is, melyet nem remélek.

A különféle szervezetekből és az egyesületből lemondok minden tisztségemről és pozíciókról, hiszen méltatlanná váltam azok betöltésére.

Fenti közlemény után kérem a családom és kollégáim kíméljék meg a méltatlan támadásoktól, személy szerint én vállalom a felelősséget, a sajtónak nem kívánok nyilatkozni.

Agócs Tibor

Nem sokkal később a Tegyünk Együtt Kátáért facebook oldalon megjelent szintén egy közlemény:

Közlemény!

Egyesületünk teljes tagsága megdöbbenve áll azon képsorok előtt, melyeken Agócs Tibor, a  Yakuzák SE alapítója a rábízott gyermeket a szolnoki kalandparkban úgy gáncsolja el, hogy a fiatal a levegőbe megpördülve ér földet!

Mélységesen elítélünk miden olyan bántalmazást, amit gyermekek sérelmére követnek el. Agócs Tibor méltatlanná vált minden olyan pozícióra, ahol gyermekek közelében lehet.

Agócs Tibor részéről nem meglepő az agresszió, hiszen egyesületünk képviselőjelöltjét, Szabó Ákost – vélhetően politikai hovatartozása miatt – a nyílt utcán, heves indulatokkal túlfűtve fenyegette meg a gyermekbántalmazó.

A most bántalmazott gyermek édesanyja a Facebookon az alábbi bejegyzést tette: „A fiam nem járt hozzá edzésre! Csak a táborba vittem. A 3. nap történt ez! 23 kg a fiam! Egy másik gyerekkel vitába keveredett és ez volt rá a reakció! Aztán otthagyta! Miután visszament, leöntötte vízzel és felrángatta, hogy „Mi vagy te, lány? Nem. Csak életében nem találkozott ilyen fenyítéssel!”

Egy pillanat, egy meggondolatlan, megmagyarázhatatlan és megbocsájthatatlan cselekedet így teheti tönkre egy élet munkáját, és okozhat maradandó lelki és fizikai traumát egy kisgyermekben. A Yakuzák SE sportolói által elért eredmények minősítik a klubban folyó munkát. Most sokan mindent megkérdőjeleznek, mondván ugyan azt milyen módszerek alapján érték el. Megkérdőjelezik azt is, hogy miért kaphatott elismeréseket korábban a Yakuzák SE vezetője. A válasz erre egyszerű: eredményei alapján. Hogy ezt milyen módszerrel, hogyan érte el, arról az elmúlt évtizedek versenyzőit kell megkérdezni. Sokat elmond azonban a gyermekbántalmazás megítélésének hazai helyzetéről, hogy a bántalmazóval kapcsolatban most felszínre kerülő korábbi vádak eddig a nyilvánosság számára rejtve maradtak. Hallgatólagosan az egyesületen belül, ha fel is merültek konfliktusok, nyílt vita nem indult el, vád nem született. Több száz gyermek nevelkedett az egyesületben, akik közül néhányan ma már talán szintén szülők. Sokan, akik évek óta hallgattak, csak most találják meg a hangjukat. Hogy ez rendben van-e így, arra nem ennek az ügynek a kapcsán születik meg a válasz, és nem is menti fel az elkövetőt sem tetteinek súlya alól.

Egy életmű egy pillanat alatt omlott össze előttünk, mert innen nehéz lesz az Y Ház, az Y Akadémia, a Yakuzák SE munkáját folytatni úgy is, hogy az alapító minden tisztségéről, beosztásáról és címéről lemond. Kár lenne azonban az egyesületet és az ott sportolókat büntetni olyasmiért, amit nem ők követtek el.

Budai Lóránt, Jászberény város polgármestere július 19-re rendkívüli önkormányzati ülést hívott össze, melyen arról döntenek, hogy a 2015-ben a Yakuzák SE alapítójának, vezetőjének odaítélt Gerevich Aladár sportdíjat és a vele járó pénzösszeget visszavonják.

 

Vélemény, hozzászólás?