Szombaton kezdi az új szezont a JKSE

Két mérkőzéssel megkezdődik, szeptember 22-én, a 2023/2024-es bajnoki szezon a felnőtt férfi kosárlabda NB I/B piros csoportjában, ahol a Jászberényi KSE is szerepel. A mieink egy megfiatalított csapattal várják a bajnoki rajtot, s az első két mérkőzésüket hazai pályán játsszák majd.

Puskás Artúrnak, aki az előző szezon végén – a rájátszás kezdetén – lett a JKSE vezetőedzője, nem volt könnyű dolga a nyáron. Az előző szezonban rendelkezésére álló keretből négy alapember maradt hírmondónak – Kucsora Csaba, Meleg Károly, Mester Márk és Dunai Zétény -, s melléjük fiatalokat igazoltak. Ráadásul Dunai Zétény hosszabb sérülés után tudta csak elkezdeni az edzéseket.

A gárda két tornán vett részt a hathetes felkészülés alatt. Miskolcon a harmadik, Cegléden a második helyet szerezte meg a JKSE. Az utolsó felkészülési mérkőzését hazai pályán a Salgótarjáni KSE ellen játszotta a gárda. Ezen 20 ponttal győzték le csoportbeli ellenfelüket.

Hat hét egy új csapat játékának kialakítására igen rövid idő. Hogy meddig jutottak ezen az úton, arról Puskás Artúr a következőket nyilatkozta:

– Egy olyan szerethető csapatot szeretnék látni a pályán, melyet a saját közönség nagyon szeret, de az ellenfelek nagyon utálnak. Fiatal és ambiciózus játékosokkal sikerült a keretünket feltölteni, s ezért egy megalkuvást nem tűrő, hajtós, rakkolós csapatot láthatnak majd szurkolóink. Reméljük, hogy jobb napjainkban azt is megmutatjuk, hogy jól tudunk kosarazni. Azt gondolom, hogy a jászberényi közönség, amely az egyik leghűségesebb és legkitartóbb, nem fog csalódni a hozzáállás, a harciszellem és csapatszellem tekintetében. Hogy ez hány győzelmet fog jelenteni, azt most nem lehet megmondani. A mezőny is igencsak átalakult, s egyelőre megjósolhatatlan, hogy kinek, mit hoz ez a szezon.

– Kire hívnád fel a szurkolók figyelmét az új csapatból?

– Na ez jó kérdés, akit kihagyok, akkor meg is sértődhet. Jordan Santiago személyében egy olyan amerikai irányító jött hozzánk, aki kiváló vezér, jó értelemben vett pitbull. Sokat tud segíteni a többieknek. Van nekünk egy Német Ákosunk, egy Dunai Zétényünk, egy Dékány Imrénk, akik együtt nincsenek 55 évesek se. Jordan sokat tud nekik segíteni. Itt van Rátvay Balázs, akinek korábbi csapata, az NKA Pécs feljutott az A osztályba. Nagy dolog, hogy ő is bennünket választott. Róla azt kell tudni, hogy nagyszerű „nyersanyag”. Egy hihetetlenül atletikus center, aki vonaltól vonalig fut és elég széles repertoárral rendelkezik. Alig várja, hogy valaki, valakik bízzanak benne. Nálunk ezt a bizalmat megkapja. Oroszi Bence a TF-BP-től érkezett, ő körmendi gyökerekkel rendelkezik. Nagyin intelligens játékos, a földig érnek a karjai és hihetetlenül jól olvassa a játékot. Az 1-től 5-ig bármelyik poszton bevethető és jól feltalálja magát. A fiatalok, Dékány Imre, Pilinszki Máté és Boka-Mago Áron – mindhárman a Honvédtól érkeztek – nagyon vagányak, nagyon ambiciózusak és szeretnék megmutatni a felnőtt mezőnyben, hogy mit tudnak. Velük együtt az U20-as csapatunk is igen ütős lesz. Horváth Nátán a Falco U20-as csapatától érkezett hozzánk. Ő 15 évesen kezdett kosarazni, s nagyon atletikus képességekkel bír. A Műszaki Egyetemre jár, okos srác, s ennek megfelelően a pályán is gyorsan és sokat tanult.

– Jászberényiek is lesznek a keretben.

– Bizony ám, hogy lesznek. Kocza Bendegúz lesz a magasposztos fiatalom, akire komoly szerep vár az U20-as csapatban, de a felnőttben is szerepet kaphat. A mi kis mosolygó „törpikénk” Német Ákos, akinek karrierjében és önbizalmában nagyon sokat számított, hogy beválogatták a 3×3-as, U16-os válogatottba. Nagyon jó hozzáállású srác, akit ez nem megelégedetté tett, hanem folyamatosan többet akar. Neki hármas feladata lesz. Az U16-ban vezérnek kell lenni, az U-20-ban is sokat várok tőle, s közben bizonyítani kell, hogy már helye van a felnőttek között is.

– Ne feledkezzünk meg arról a négy fiúról sem, akik a tavalyi keretből maradtak.

– Kucsora Csabi volt az, akiről azt gondoltam, amikor idekerülte, hogy nem tudok majd vele együtt dolgozni a következő szezonban is. Elmondtam neki, hogy nagyon szeretem az olyan pozitív csalódásokat, amik vele kapcsolatban ért. Játékosként hihetetlenül professzionális, de korábban inkább az egyéni játékra törekedett. A többiek most csapatkapitánynak választották, a mi a játéktudása mellett annak is köszönhető, hogy hihetetlenül jól kommunikál a többiekkel. Mester Márkért is sokan sorba álltak, mert egy jó előző szezont zárt. Ő 2-es, 3-as, 4-es poszton is bevethető és jó teljesítményre képes. Meleg Karcsinak azt mondtam, hogy neki most egy dupla-duplás szezont kell hozni. Ő is meghatározó játékos, sok függ a teljesítményétől. Dunai Zétény a tavalyi szezon végén megsérült, s vele csak most kezdtem el együtt dolgozni. Azt tudtam róla, hogy fantasztikus a munkamorálja, remek családi háttér is segíti. Ő most mindent a kosárlabdának rendel alá, s remélem, hogy idővel egy jó kis irányítóvá képezhetjük.

– Mit tudsz a mezőnyről, a többi csapatban milyen változások történte?

– Papíron a Cegléd kerete bődületesen erős. Hét olyan játékosuk van, aki A-csoportos kaliber. Okosan igazoltak fiatalokat is, gyönyörű csarnokuk van, azaz minden adott náluk egy kiemelkedő szereplésre.  Szinte ugyanez elmondható a PVSK-ról is, bár kérdés, hogy Tóth Norbertet és Harlert kivel tudják pótolni. A Vasas Akadémia évek óta meghatározó csapat az osztálynak, ők most is erősek lesznek, s bárkit képesek legyőzni. A MAFC-nál Tóth Pétert kellene pótolni, aki meghatározta a csapat játékát, de így is maradt jó játékosuk bőven. A BKG Akadémiával mindig számolni kell, a miskolciak is jól erősítettek, s hazai pályán az egyik legjobbak lehetnek. A Salgótarján és az Óbudai Kaszások is hazai pályán lesznek elsősorban bárkire veszélyesek. Majdnem kihagytam a fótiakat, ahol szintén nagyon jó keret állt össze. Szerintem a legjobb négybe kerülésre is esélyesek. Az újonc Budafoknál nagy kérdés lesz, hogy munka mellett mennyit tudnak eddzeni. A tehetség és a rutin ugyanis önmagában kevés lesz, mert ez egy nagyon fizikális, küzdős bajnokság is lesz. A TF-BP, az első ellenfelünk sem gyengült, sőt szerintem erősödtek is, azaz nem lesz könnyű dolgunk. A sor végére maradt, de a bajnokságban minden bizonnyal az élmezőnyben lesz majd a Horváth Ákos által irányított, az A-csoportból kiesett Nyíregyháza. Nem tudni, hogy nekik céljuk-e az azonnali visszatérés a legjobbak közé, de az biztos, hogy erős csapatuk lesz.

szeptember 23. – szombat

17.00 óra: Jászberényi KSE – TF-BP

Bercsényi úti játékcsarnok

A felnőtt férfi kosárlabda NB I/B piros csoport 1. fordulójának további mérkőzései:

szeptember 22. – péntek

17.30 óra: MEAFC-Miskolc – Újbuda-MAFC

19.30 óra: Budafok – Hübner Nyíregyháza BS

szeptember 23. – szombat

16.45 óra: Óbudai Kaszások – Vasas Akadémia

szeptember 24. – vasárnap

16.00 óra: DEAC U23 – Salgótarjáni KSE

17.00 óra. BKG Príma Akadémia – Phoenix-MT-Fót

17.00 óra: Ceglédi KE – PVSK-VEOLIA

Hajrá JKSE!

 

 

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?