Hazatért a lyukas zászló

Az elmúlt napokban tartotta soros ülését a Nagy Imre Társaság Jászberényi Szervezete a Jász Múzeumban. Ez alkalommal mutattak be egy, az 1956 forradalom jászberényi eseményeihez köthető relikviát, egy korabeli lyukas zászlót, amely a múzeum gyűjteményét gazdagítja.

A lyukas zászló örök időkre az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc jelképévé lett. Erős és találó szimbólumává vált annak, hogy az emberek ki akarták vágni az országba költözött idegen testet. A Jász Múzeumban bemutatott és a gyűjteményben otthonra találó lyukas zászló több évtizedes távollét után került vissza a városba. Történetéről, a legtöbb információval bíró Streitmann András beszélt, aki 56-os nemzetőr és annak idején az Aprítógépgyár dolgozója volt.

A história az Aprítógépgyártól indul, amelynek legalább két, dicstelen címerétől megszabadított nemzeti színű lobogója volt. Egyik a gyárépület bejárata fölött, másik pedig azon a teherautón lett kitűzve, amely a szovjet emlékmű lebontásához robogott a főtérre. A visszakerült lyukas zászló valószínűsíthetően ezek közül az egyik.

Közvetlenül a forradalom bukása után Demeter Mihály rejtette el a relikviát az Aprítógépgyár egykori kazánházában. A rendszerváltáskor Czigány Istvánhoz került, aki az 56-os forradalom alatt az Aprító munkástanácsának elnöke volt. Tőle kapta meg Pintér Lajos, aki a forradalom napjaiban a Fővárosi Egyetemi Diákbizottság egyik küldötteként érkezett Jászberénybe, az ifjúság, illetve a nemzetőrség szervezésére. Az időközben Veronában tiszteletbeli konzulként tevékenykedő Pintér professzor rezidenciájának dísze lett a lyukas zászló.

Streitmann András tíz esztendővel ezelőtt szerette volna visszaszerezni az 56-os jászberényi emléktárgyat, de nem járt sikerrel. A konzultól csak egy ígéretet kapott, hogy megbízatása lejártával az ajándékba kapott lyukas zászlót visszajuttatja származási helyére. Streitmann András nem hagyta annyiban a dolgot, és megkereste Gedai Istvánt, aki történetesen szintén tagja volt annak a fővárosi egyetemista küldöttségnek, amely városunkban járt a forradalom alatt. A Magyar Nemzeti Múzeum numizmatikai szaktekintélye és főigazgatója, Gedai közbenjárására a lyukas zászló végre visszakerült oda, ahová igazán tartozik, Jászberénybe.

Az elmúlt év végén, egy előre egyeztetett napon a Jász Múzeumban, Prof. Pintér Lajostól jelképesen, az Aprító munkástanács egykori titkára, egyetlen még élő elnökségi tagja, Goda Zoltán vette át a hazatért lyukas zászlót.

Az ereklye tovább is lett adva a múzeumnak, mert ott van a helye, gyarapítsa annak a gyűjteményét. Az intézmény munkatársai pedig keresik a lehetőségét annak, hogy méltó módon mutathassák be a nagyközönség számára.

Demeter Gábor

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?