Több mint félezren tekertek

Szeptember utolsó szombatján bringára pattant mindenki, aki szeretett volna egy jót tekerni a városkörnyéki természetvédelmi területeken. Hiszen ezen a napon rendezték immár 27. alkalommal a Zagyva –Hajta Kerékpáros Teljesítménytúrát ez alkalommal is a J Bike csapatának lelkes legényei.

A rendezvény reggelén úgy tűnt, hogy az időjárás nem kedvez a kerekeseknek, erősen beborult, kicsit az eső is szemerkélt. A szervezők örömére azonban sorra érkeztek a kerékpárosok benevezni a három táv valamelyikére.

– Beöltöztünk és hoztunk esőkabátot is, nem lesz rossz idő a tekerésre – mondták többen is az indulók közül. Igazuk lett, ahogy haladtak előre a percek az órán, úgy lett egyre kellemesebb az idő, és rövidesen a nap is kisütött.

A különböző távokon indulók térképvázlatot és útvonalleírást is kaptak a tájékozódáshoz, de mint a kerékpáros esemény főszervezője, Szívós János elmondta, nem igazán figyelik a teljesítők az itinereket. Éppen ezért, hogy senki se tévedjen el, és aki akar, csak a tekerésre koncentrálhasson, sűrűn jelölték a pályát szalagokkal, nyilakkal, táblákkal.

A gyülekező bringások között szétnézve akadtak „egyedi fazonok”. Egy fővárosi srác kerékpárral tekert le a rendezvényre a túra leghosszabb, 50 km-es távját teljesíteni. Annak megtétele után szusszant egy keveset, majd hazakerekezett Budapestre. Volt, aki egyedi járművével keltett feltűnést, ugyanis egykerekű „alkotmánnyal” vágott neki a 32 km megtételének. Ő már nem először járt a Hajta dűlőútjain, tavaly egy örökhajtós fixivel teljesítette a leghosszabb távot. Speciális túratáskákkal felszerelt kerékpárral érkezett egy idősebb úr, aki elmondta, edzésnek szánja a tekerést egy őszi, Balatont kerülő túrára való felkészülésnek, ezért hozott minden szükséges cuccot magával. Egy párocska saját kezűleg, kemping kerékpárokból készített tandemmel karikázott végig a legkisebb távon.

A legrövidebb 18 km-es távnak néhány nagyobb gyerekcsapat is nekivágott, persze felnőttek kíséretében. Akadtak közöttük osztályközösségek, sportegyesületek, tánccsoportok, akik közösségi eseménynek is tekintették a rendezvényt, ahol jó együtt lenni. A legtöbben a 32 kilométeres távon indultak, valamivel több, mint kétszázan. Ezt talán minden hétköznap is kerékpározó teljesítheti, ráadásul az útvonal, a Hajta természetvédelmi terület legszebb részein vezeti keresztül a kerekeseket, és a homokkal is csak kicsit kell megküzdeni. Nem úgy, mint az 50 kilométeren! A leghosszabb távot választóknak érinteniük kellett a Homok nevet viselő területrészt is, ami nem cáfolt rá a nevére, mély, süppedős talajjal várta a bringásokat, volt, aki ott csak tolni bírta a járművét.

A végén azért mindenki célba ért, jóval többen, mint félezren, a Vasas horgásztó partján álló horgásztanyán felállított versenyközpontba. Itt aztán mindenki átvehette a teljesítésért járó névre szóló oklevelét és egyedi kitűzőjét, ami idén kökörcsineket ábrázolt. A számtalan szponzor jóvoltából – akiknek a szervezők ezúton is köszönik a támogatást –, valamilyen kerékpáros ajándék is járt a befutóknak.

A késő délutánba járó időben még sokan sütkéreztek a tóparton, ahol a bográcsos ebéd és a baráti beszélgetések között lehetőség nyílt csúcskategóriás Cube E-bike bringák kipróbálására, tesztelésére is. Az elektromos kerékpárhajtómű-rendszerrel felszerelt kétkerekűeken gurulni igazi élmény volt, mivel bizonyos sebességfokozatig segített a technika a hajtásban.

Bár én inkább a láberővel hajtott drótszamarakra esküszöm, bizonyos, hogy az elkövetkező évek kerékpáros Hajta túráin ezekkel a kétkerekűekkel is megjelennek a bringások.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?