Íjászok találkozója

Lehel vezér neve napját követő hétvégén, augusztus 4-én, szombaton rendezték a Kürt Íjászai, hagyományőrző íjász találkozójukat. A „Kürt Emlékezete” elnevezésű viadalon negyedik alkalommal mérték össze felkészültségüket a harcosok, a Zagyva ártéri erdeiben elhelyezett célok leküzdésével.

Az íjászat a nyílvesszők íjjal való kilövését jelentő tevékenység, magyarul a nyilazás. A történelem során a vadászat és a hadviselés volt a két legfontosabb alkalmazási területe, napjainkban sportként él tovább, valamint a hagyományőrzés része.

Ez a viadal egy örömíjászat, hangoztatta a főszervező Sisa Béla és ennek hangulata végig érződött a rendezvényen. Díszes hagyományőrző viseletekbe öltözve urak, hölgyek és gyermekek többen is jelen voltak, akik alkalomhoz illő korhű ruháikkal és kellékeikkel színesítették az eseményt. A fél tízes megnyitón, Bolla János emeritus jászkapitány köszöntötte az egybegyűlteket és rövid történelmi visszatekintésében emlékezett meg a korról, mikor a magyarok nyilaitól rettegtek Európa népei.

Minden harcos, aki eljött tudta, a versengésben használható pusztai merev szarvú íjakhoz, egy ilyen hagyományőrző sporthoz milyen magatartás illik. A fegyelmezett viselkedés azért is szükséges volt, mert a nyílvessző nem csak régen ma is komoly fegyver egy harcosok kezében.

Ezúttal több mint százötven íjász érkezett a Kürt emlékezete íjászviadalra, ahol megszokott dolog, hogy gyakran családok kerekednek fel egy ilyen megmérettetésre és a kis közösségből többen is elindulnak a versenyen, gyakran apu, anyu és a gyermek is.

Az Állat- és Növénykert mögött található Zagyva ág, árnyat adó ártéri erdei adták a környezetét a céllövészetnek. A jelentkezőket csoportokba osztották, akik megadott sorrend szerint együtt teljesítették a feladatokat a húsz cél leküzdése során. A célokat úgy próbálták összeállítani, hogy a mini korosztálytól a bölcsekig, különböző távolságokból, meglőhető legyen és mindenki találjon számára kedves célpontot, melynek közepébe nyílvesszője betalál. Összpontosítás, célzás, lövés! Nem csak egy pontból, hanem többféle szögből, ha kellett akár lefelé, és különféle pozíciókban sokszor állva, néha térdelve. Térbeli állatalakokra, medvére, szarvasra, vaddisznóra és sokféle ötletes és változatos célra. Fürgeség szükségeltetett a mozgó célok eltalálásához, pontos célzás az ablakon való átlövésre, vagy a fáról csüngő kötél eltalálásához. Ügyesség, a forgó dobókockán azt a számkombinációt eltalálni, amit előzőleg a harcos három kockával kidobott.

A verseny több óráig eltartott és a versengők jó néhány kilométert is legyalogoltak a pontok között vándorolva. Ezért aztán jól esett, az elért eredmények leadását követően, az ízletes babgulyás ebéd. Aztán az eredményhirdetésen öt korcsoportban hirdettek győzteseket a hölgyeknél és az uraknál egyaránt, kiknek jutalomként, Lehel vezér kürtjének kicsinyített mása került a nyakába, a legjobbak pedig egyedi szarukürttel lettek gazdagabbak.

A remek hagyományőrző verseny és találkozó estébe hajló beszélgetésekkel, adomázással és víg poharazgatással zárult.

Demeter Gábor

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?