Foci Eb: már csak nyolc nemzet bizakodhat

A csoportköröket követően június 29. és július 2. között rendezték meg a németországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntői. A kieséses szakasz első mérkőzései után a favoritnak számító válogatottak javarészt továbbjutottak. A nyolc találkozón összesen két alkalommal borult a papírforma, amely során a meglepetés csapatnak kikiáltott Ausztria és a címvédő Olaszország is búcsúzott.

Nyolcaddöntők

Svájc-Olaszország 2-0 (1-0)

A mérkőzést megelőzően az olasz labdarúgó-válogatott szép emlékekkel érkezett Berlinbe, ugyanis 2006-ban ebben a stadionban szerezték meg a negyedik világbajnoki címüket. A múltbéli sikerek korán homályba vesztek, hiszen Svájc előbb a 37.percben, majd később a második félidő első percében is eredményes volt. Murat Yakin együttese domináns játékának köszönhetően 2:0 arányban diadalmaskodott, ezzel kiejtve a címvédőt.

Németország-Dánia 2-0 (0-0)

A házigazda meggyőző játékkal, három világtornán való leszereplést követően jutott a negyeddöntőbe. A hazai csapat nagy elánnal kezdte a mérkőzést, számos helyzet kialakítása mellett még egy érvénytelen találatig is eljutott. A félidő derekán hatalmas vihar érte el Dortmund környékét, amely miatt 25 percig állt a játék. A fordulást követően Németország kétgólos győzelmet aratott Dánia felett.

Anglia-Szlovákia 2-1 (0-1, 1-1, 1-0) – hosszabbítást követően

Mindössze egy percen múlott a torna legnagyobb meglepetése. Szlovákia a 25.percben Schranz egyéni villanásával megszerezte a vezetést. A találkozó utolsó percében Jude Bellingham akrobatikus mozdulattal talált a hálóba, s ezzel hosszabbításra mentette az angoloknak a találkozót. Ennek első percében Harry Kane talált a kapuba, s mivel erre nem érkezett szlovák válasz, így Anglia került a legjobb nyolc közé.

Spanyolország-Georgia 4-1 (1-1)

Spanyolország egy félidő idejéig izgalmassá tette a párharcot, ugyanis a 19. percben Le Normand öngóljával előnyre tett szert Georgia. A folytatásban viszont a szemet gyönyörködtető spanyol támadójáték 36 lehetőségből 4 alkalommal is eredményes volt, s Georgia történelmi menetelése ezzel befejeződött.

Franciaország-Belgium 1-0 (0-0)

A várakozásoknak megfelelően nagy taktikai csatát hozott a mérkőzés. Franciaország a 85.percben született öngól segítségével győzte le Belgiumot. A torna eddigi négy mérkőzésén három gólt szerzett a francia együttes, amelyből kettő öngól és egy tizenegyes volt.

Portugália-Szlovénia 0-0 – tizenegyesekkel 3-0

Késő éjszakába nyúló mérkőzésen jutott tovább Portugália. Cristiano Ronaldo a 103. percben tizenegyest rontott, azonban a büntetőpárbajban már nem hibázott. A szétlövés során a portugál hálóőr, Diogo Costa három büntetőt is kivédett, ezzel a szlovén együttes egész mérkőzésen gólképtelen maradt.

Románia-Hollandia 0-3 (0-1)

Az első negyedóra nem várt meccsképet mutatott, hiszen Románia bátor támadófelfogásával kissé meglepte Hollandiát. A román védelem a 20 percig bírta, amikor is Gakpo találatát követően megnyugodhatott az Oranje. A játék minden elemét irányító Hollandia megérdemelten aratott három gólos győzelmet.

Ausztria-Törökország 1-2 (0-1)

A mérkőzés pokoli hangulatban kezdődött, hiszen Törökország, Merih Demiral révén már az 57. másodpercben vezetést szerzett. A korai gól megalapozta a mérkőzés hangulatát, ugyanis osztrák fölény és füttykoncert jellemezte a mérkőzés hátralevő részét. A második félidei osztrák nyomás ellenére Demiral egy újabb szöglet után növelte a törökök előnyét, amely után Ausztria sem tétlenkedett és szépíteni tudott. Az utolsó fél óra számos egyenlítési lehetőséget hozott, azonban a török fal állta a sarat. Törökország hősies védekezésének köszönhetően Hollandiával találkozik a negyeddöntőben.

Negyeddöntők párosításai:

Július 5. – péntek

18:00: Spanyolország-Németország

21:00: Portugália-Franciaország

Július 6. – szombat

18:00: Anglia-Svájc

21:00: Hollandia-Törökország

A 2024-es Labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntői után a labdarúgás fanatikusai izgatottan várják a negyeddöntők összecsapásait. Jászberényben az Eb falu kínál egyedülálló lehetőséget arra, hogy a szurkolók együtt élvezhessék a mérkőzések izgalmait. A belépés továbbra is ingyenes.

Csatlakozzon a helyi futballszeretőkhöz és legyen részese a közös szurkolás varázsának a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon!

Nagy Norbert

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?