Képeit nem lakásdísznek készíti

Kortárs festőművész jónéhány alkotását és munkásságát ismerhette meg, A hónap műtárgya képzőművészeti sorozat, június 5-én tartott bemutatóján az érdeklődő közönség a Szikra Galéria kávézójában. Palkó Tibor, Munkácsy-díjas festőművész közelgő 65. születésnapja alkalmából beszélt művészetéről, képeiről, dacára annak, hogy ezt nehéz feladatnak tartja és jobban kedveli, ha más szól minderről.

 A Palotásy János Zeneiskola növendékeinek igen színvonalas előadó műsora után, Metykó Béla helytörténet kutató tartott rövid előadást, Palkó Tibor művészeti ténykedéséről, csoportos és egyéni megjelenéseiről, kiállításokról. Mindezekről, az e témákban sok cikket tartalmazó korabeli nyomtatott sajtótermékek írásai alapján állította össze mondandóját, bemutatva egyben egy időszak mozgalmas, egyedülállóan sziporkázó ötletekkel tarkított, művészeti életét is.

Palkó Tibor művészeti pályáján sokfélét alkotott: grafikákat, rajzokat, olajképeket. Mindenfélét kipróbált, kísérletezett viaszfestéssel, használt természetes anyagokat, libatollat, szalmát, fatörzset, vásznakat, de dolgozott nylon fóliával, ragasztóval, s tevékenykedett varrógéppel is. Készített szokatlan tárgyakat, megvalósított számtalan ötletet, elképzelést. Mindezek jellegzetesen egyedi, másokkal össze nem téveszthető alkotóművésszé emelik személyét.

A nyolcvanas évek elején a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán Sváby Lajos volt a mestere, akitől színdinamikai őrületet kaptak, amibe az egy idő után beleuntak. Sok új dolog érkezett az időtájt, új szemlélet jelentkezett, melyekről külföldi újságokból tájékozódtak. Ez vezetett városunkban az Alkotárs Művészeti Egyesület alapításához még 1988-ban, ami újdonságnak számított és szinte az első volt az országban. Alig valamivel később szintén alapitó tagként szerepelt a Block Csoport létrehozásánál, ami arról szólt, hogy művésztársaival ( Katona Zoltán, Nagy Árpád-Pika, Nayg István, Sebestyén Zoltán) együtt hoztak létre munkákat. Közösen gondolkodva készítettek festményeket, installációkat, objekteket, tárgyi együtteseket. Temérdek kiállítást rendeztek, melyek alkotásai nem maradtak meg, mert ezek zömében akció performenszek voltak, melyeknek képzőművészeti elemei mellé beemeltek sok mindent a társművészetekből. Fények, zene, alternatív színházi komponensek összefűzésével újszerű dolgokat hoztak létre, amit az erre fogékony közönség értékelt az országban és a nemzetközi színtéren. A Block Csoport tagsága, valamint Palkó Tibor és baráti köre kezdeményezésével, az Alkotárs Művészeti Egyesület szervezésében indult el az Art Camp, ahol ország legjelentősebb kortárs képzőművészei mellett, külországokból is sokan voltak résztvevői a művészeti szimpózium programjainak három évtizeden át. A Táncsics Mihály utcai pártház pincéjében teremtődőt Kortárs Galéria egy kuriózum volt a maga nemében. Kiállító tereiben mutatták be műveiket az Art Camp résztvevői és több korhű művészeti akció helyszínét adta, Palkó Tibor vezetése alatt. A nagyon mozgalmas, remekbe szabott időszak a kilencvenes évek derekáig tartott,  aztán ahogy alakult, más lett a világ, lassan elhalkult ez a történet. A Block Csoport még a mai napig virágzik, mind a hazai, mind a külföldi viszonylatban jegyzett kortárs művészeti tömörülésnek számít.

Palkó Tibor elmondta, művészeti tevékenysége alatt többféle technikát kipróbált, de másfél évtizede csak táblaképeket, olajfestményeket készít, akkor, ha motivációja van. Ebben a free jazz zene szabad improvizációi segítik, hiszen a festészetben is ezt keresve, nonfiguratív képeket alkot rengeteg spontán elemmel. Nehezen kezd munkába, de ha belelendül nem tud megállni, elviszi az alkotófolyamat míg a tematika végére nem ér. Egy ideje a szakrális dolgok érdeklik, bár templomba nem jár, madonna képek ábrázolásai foglalkoztatják.

Nagykátai illetőségű, de negyven esztendeje tanít Jászberény felsőoktatási intézményében rajzot, ahová kollégája és művésztársa, Telek Béla tanár úrnak köszönhetően került. Viszonyuk az évtizedek alatt atya – fiú barátsággá nemesedett, így a közelgő születésnap okán Béla bácsi fel is köszöntötte fogadott fiát.

A hónap műtárgyának választott, A körte útja című festménye, ami az utolsó Art Camp események egyikén készült, letisztult, nyugalmat áraszt, valami e világi lét felettit sugall, magán hordozva Palkó Tibor egyedi, sajátságos stílusának jegyeit.

Demeter Gábor

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?