Polgári Est dr. Nógrádi Györggyel

A Kereszténydemokrata Néppárt Jászberényi Szervezetének Polgári Est elnevezésű rendezvénysorozatának következő állomása május 22-én, szerdán koraeste volt, amikor az Aranysas Rendezvényházban dr. Nógrádi György biztoságpolitikai szakértő volt a vendég. Az est házigazdája dr. Csiki Zoltán volt, s köszöntötte a megjelenteket és az előadót Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője is.

– Rendkívül fontos választások előtt állunk, hiszen június 9-én döntünk a települési önkormányzatokról és az Európai Parlament leendő magyar tagjairól is. Büszkén mondhatjuk, hogy a Jászság tíz településén csak egy polgármesterjelölt indul, aki a mi színeinkben nyert korábban. Ez azt bizonyítja, hogy jól választottunk. Ám nem dőlhetünk hátra, mert arra kell ösztönöznünk az embereket, hogy minél többen menjenek szavazni és szavazatukat a mi jelöltjeinkre adják. Változás kell Jászberényben és változás az Európai Parlamentben is. Jászberény a Jászság fővárosa, de az elmúlt években lemaradt a hasonló nagyságú települések közötti versenyben. Újra be kell indítani itt a gazdaság motorját, s erre a legjobb megoldás Hajnal-Nagy Gábor polgármesterjelöltünk és kiváló önkormányzati jelöltjeink lennének a megoldás. Az Európai Unióban pedig vissza kellene térni az alapértékekhez, s a háború hangulat keltése helyett a békéért kellene dolgozni – mondta bevezetőjében Pócs János, aki megjegyezte, a szomszédban zajló háborúnak „köszönhetően” a jászságban működő nagy gazdasági egységek rendelései is jelentősen visszaestek. A Jászság országgyűlési képviselője egyértelműen kijelentette, hogy az Európai Parlamenti választás tétje az, hogy a béke vagy a háború hívei kerülnek-e többségbe.

– A Fidesz-KDNP, a magyar kormány egyértelműen a béke pártján áll, míg a baloldal a háborút képviseli – jelentette ki Pócs János.

Az országgyűlési képviselő nagy taps kíséretében köszöntötte 75. születésnapja alkalmából a rendezvény vendégét, aki 1949. május 22-én született. Az ünnepelt üveg bor és egy grillázsból megalkotott Jászkürtöt vehetett át.

Dr. Nógrádi György előadásában nagyon sok témát, területet érintett. Elmondta a véleményét az orosz-ukrán háborúról, de arról is szólt, hogy mi folyik a világ más pontjain. Érdekes történetekkel fűszerezett előadása során beszélt a migráció okozta problémákról, s arról, hogy ez továbbra is nagy veszélyeket hordoz magában. Mint mondta, Németország lakosságának több mint 20 százaléka már nem német, s ez egyre több problémát jelent a németeknek. Felvázolta, hogy Amerika már csak ideig-óráig a világ vezető hatalma, mert Kína át fogja venni ezt a szerepet. Az oroszok pedig közel sem olyan gyengék, mint azt néhányan gondolják. A nukleáris fegyverek mintegy fele a világban az ő kezükben van. Szavaiból kiderült, hogy esteleges harmadik világháborúban csak az a kérdés, hogy ki hal meg először, s ki utána, másodikként, mert az irtózatosan pusztító erejű lesz, ha bekövetkezik.

– Ez a Németország már nem az a Németország, amelyik volt. Ez a Németország már nem tudja Európát vezetni. A franciák, Macron szeretné átvenni ezt a szerepet, de nincs hozzá kellő gazdasági erejük – jelentette ki az előadó, aki ezzel az Európai Unió gyengülésére utalt.

Arra a közönség soraiból érkezett kérdésre, hogy „Kell-e nekünk az Európai Unió és a NATO? egyértelműen igennel válaszolt. Az unió kapcsán megjegyezte, hogy annak politikáján kellene változtatni, s erre talán lehetőséget ad a június 9-i Európa Parlamenti választás. A NATO kapcsán pedig elmondta, hogy önállóan Magyarország nem tudna olyan védelmi rendszert kiépíteni, amely meg is védené az országot. Ugyanakkor dr. Nógrádi György azt is jelezte, hogy vissza kellene Európának térnie azokhoz a keresztény értékekhez, amelyek az Európai Unió alakulásakor vezette az alapítókat.

 

Vélemény, hozzászólás?