Elfogadták a város 2023. évi zárszámadását

A június 9-re kiírt önkormányzati választás előtt az utolsó testületi ülését tartotta május 15-én a Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. A tanácskozás a szokásoknak megfelelően 15:00 órakor a városháza emeleti tanácstermében kezdődött, s azon a testület teljes létszámban vett részt.

A testületi ülés megemlékezéssel vette kezdetét. Budai Lóránt polgármester bejelentette, hogy elhunyt Bereczki Sándor, városunk tiszteletbeli polgára, aki 2020-ban kapta meg ezt a kitüntető címet, melyet a COVID és betegsége miatt 2022-ben vehetett át.

– Bereczki Sándor vezérigazgató úr a jászok nagy tisztelője volt, akinek nagy szerepe volt a Jászberény és Marosszentgyörgy települések közötti kulturális és gazdasági kapcsolatok létrehozásában – mondta Budai Lóránt, majd az elhunyt előtt egyperces néma főhajtással tisztelegtek a tanácskozás résztvevői.

A napirend elfogadását követően elsőként egy sürgősségi előterjesztést tárgyaltak meg, amely a közmunka programhoz kapcsolódó tehergépjármű beszerzéséhez szükséges pénzügyi fedezet biztosításáról szólt.

Az előterjesztő polgármester azzal egészítette ki a leírtakat, hogy mindenkinek köszönetet mondott, aki részese ennek a sikeres programnak. Hangsúlyozta, hogy minden ellenőrzés során azt állapították meg, hogy rendben zajlanak a dolgok a jászberényi közmunkaprogramban. Mint mondta, a gépbeszerzésre mindenképpen szükség van, hogy a program az eddigieknek megfelelően továbbra is sikeresen működjön. Az előterjesztést vita nélkül egyhangúlag támogatták a testület tagjai.

Ezt követően már az előre meghatározott napirend szerint folytatta munkáját a képviselő-testület. Elfogadták a polgármester és az alpolgármester két ülés között történt eseményekről szóló tájékoztatóját, majd az átruházott hatáskörben hozott döntésekről szóló tájékoztatót is.

A Volánbusz Közlekedési Zrt. 2023. évi helyi személyszállítási közszolgáltatási tevékenységéről és a 2023. évi ellentételezési díjról szóló anyag kapcsán elhangzott, hogy hatékony az együttműködés az önkormányzat és a cég között. A buszok kihasználtsága javult, ami a közös munka eredménye.

Bódis Béla azt kérdezte, hogy ezen eredmény ismeretében a város tervezi-e a járatszám emelést. Balogh Béla alpolgármester válaszában kiemelte, hogy továbbra is figyelni kell a tendenciákat, s majd az új testületnek kell arról dönteni, hogy milyen változtatásokat tart szükségesnek.

– Azt hiszem, hogy mindenki számára kiderült, hogy a hosszas előkészítő munka után hozott döntéseink gazdaságilag és társadalmilag is hasznosak voltak. Azaz, jó az irány, s ezt kell folytatni a jövőben is – mondta Balogh Béla.

Egyhangúlag fogadták el a Folklór Kulturális Közalapítvány 2023. évi gazdálkodásáról szóló beszámolót, majd a 2023. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról, illetve Jászberény Város Idősügyi Tanácsának 2023/2024. évi munkájáról és tevékenységéről szóló beszámolókat is.

Nem volt vita a Hamza Múzeum és Jász Galéria Közalapítvány 2023. évi gazdálkodásáról, majd a Testvérvárosi Kapcsolatok Közalapítvány 2023. évi gazdálkodásáról szóló beszámolók kapcsán sem.

A tanácskozás talán legjobban várt előterjesztése Jászberény Városi Önkormányzat 2023. évi zárszámadásának elfogadásáról szólt.

Tamás Zoltán arra kérdezett rá, hogyan van 2,5 milliárd maradványa a városnak 2023-ról? Mi a helyzet a település projekttel, a Tisztiklub felújításával és a Malom-projekttel?

Bató Andrea, a PH Városgazdálkodási Osztály vezetője elmondta, hogy az Élhető település projekt keretében – kerékpárút építés – menet számos egyeztetésre került sor és a műszaki tartalmat is módosítani kellett. A Váltó utcai csapadékvíz elvezetés megvalósítása kapcsán megjegyezte, hogy a TOP-os projekteket újra értékelik, s a módosításokkal itt is elkészültek, elindították a közbeszerzést.

A Malom-projekt kapcsán Balogh Béla kijelentette, hogy azt szeretnék befejezni.

– A tervezés hamarosan befejeződik, s a látványtervek is elkészülnek. A beruházás befejezéséhez legalább 2 milliárd forintra lesz szükség. Saját erőből ezt nem tudja az önkormányzat megoldani, ehhez szükség lenne pályázatra, pályázatokra is – mondta az alpolgármester, aki azt is megjegyezte, hogy két ütemben szeretnék megvalósítani a beruházást, ami azt jelentené, hogy az első ütem elkészülte után az már működhetne is, függetlenül attól, hogy a második ütem megvalósítása még hátra lenne. A zárszámadást egyhangúlag fogadta el a testület.

Nem volt vita a 2023. évben megvalósult önkormányzati beruházásokról és a Jászberény Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájában foglaltak időarányos végrehajtásáról szóló beszámoló esetében sem.

Módosították a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről és a lakosság nyugalmának biztosításával kapcsolatos egyes helyi szabályokról szóló 21/2015. (X.15.) önkormányzati rendeletet. A korábbi rendelet különbséget tett a vendéglátóhelyek között annak ismeretében, hogy a náluk használt hangosító berendezést nyílt vagy zárt térben üzemeltették.

A hatályos szabályozás alapján nyitvatartási időben bármely szeszes italt árusítóvendéglátőhelyen üzemelhet hangosító berendezés. Nyílt térben viszont csak a belvárosként meghatározott részeken, valamint a belvároson kívüli területek kevésbé szigorúan szabályozott részein lehet nyitvatartási időben ezen berendezéseket üzemeltetni. A módosító javaslat ezen szabályozási tárgykör esetében nem tenne különbséget terület szerint, hanem meghatározott időintervallumon belül a település területén belül bárhol lehetne nyílt térben is üzemeltetni a szeszes italt árusító vendéglátóhelyeken hangosító berendezést.Az előterjesztésben szó volt arról, hogy a rendelet megalkotása óta jelentősen változtak a társadalmi viszonyok.

„Akkor ugyanis ezen vendéglátóipari egységek szinte kivétel nélkül a belvárosnak nevezett részben voltak, így azon túl nem is volt szükség az említett berendezés használata tekintetében differenciáltabb szabályozásra. Jelenleg azonban a belvároson kívüli részben is találhatók ilyen, hangosító berendezést nyílt térben használni kívánó vendéglátóhelyek. Ezen vendéglátóhelyek környezete gyakran nem különbözik lényegesen a belvárosnak nevezett részben fekvő vendéglátóhelyekétől, így nem indokolt közöttük ezen szabályozási tárgyban a különbségtétel. Ez indokolja az Ör. módosítását. Természetesen figyelembe kell venni a lakosság nyugalomhoz, pihenéshez való jogát is, így a kihangosítással járó rendezvények, események csak a lakosság zavarása nélkül valósulhatnak meg.”

Az előterjesztés lényegét az alábbi mondat foglalja magában: „Szeszes italt is forgalmazó vendéglátó üzletben nyitvatartási időben hangosító berendezés – a lakosság éjszakai nyugalmának megzavarása nélkül – 08.00-24.00 között üzemeltethető.”

A módosítással kapcsolatban Budai Lóránt kijelentette, hogy annak előterjesztését sok egyeztetés előzte meg. Bozsik Ferenc pedig megjegyezte, hogy így talán sikerül tetszhalott állapotából feléleszteni a szórakozási lehetőségeket. Az előterjesztést 13 igen és 2 tartózkodás mellett fogadták el.

Módosították a 2023. évi költségvetési előirányzatainak megállapításáról szóló 3/2023. (II. 23.) önkormányzati rendeletüket, mivel az iskolai nyári táborok szervezésére elkülönített keretben 1 540 000 Ft maradványa keletkezett a Humán, Közrendi és Vallásügyi Bizottságnak, s ezt a civil szervezetek támogatására kívánták átcsoportosítani. A testület egyhangúlag fogadta el az előterjesztést.

Elfogadták a Humán, Közrendi és Vallásügyi Bizottság alapítványok támogatásáról szóló előterjesztését. A civil szervezetek számára kiírt pályázati keret elosztásakor a bizottság alapítványok támogatásáról is döntött, de ebben a kérdésben a végső szó a képviselő-testületé. Az előterjesztést vita nélkül fogadták el.

Egyhangú volt a szavazás a 2023. évi belső ellenőrzési tevékenységről szóló beszámoló kapcsán is.

Ezt követően döntöttek arról, hogy a következő években ki lesz a Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság könyvvizsgálója, s ennek megfelelően módosították a cég Alapító Okiratát is.

A Jászberényi V.V. Nonprofit Zrt. 2024. április 23. napján a társaságnál elvégzendő, 2024-2027. üzleti éveket érintő könyvvizsgálói feladatok elvégzésére az ajánlatkérés a Magyar Könyvvizsgálói Kamara nyilvántartása szerinti minden jászberényi lakhelyű/székhelyű aktív könyvvizsgálónak megküldésre került. Az ajánlatkérő az ajánlatkérésben megfogalmazta szakmai feltételeit, valamint azt, hogy az ajánlatok értékelésénél egy szempontot jelöl meg (szakmai megfelelősség fennállása esetén), az ajánlati árat; a legalacsonyabb ajánlati árat adóval köt szerződést. Az ajánlattételi felhívásra 3 ajánlattevőtől érkezett ajánlat.

Mivel a szakmai alkalmasságnak mindegyik pályázó megfelelt, így az egyedüli szempont – az ajánlati ár – figyelembevételével kellett a döntést meghozni. Ez alapján a legalacsonyabb ajánlati árat adó Dobák Könyvelő, Könyvvizsgáló és Adótanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaságot bízták meg a könyvvizsgálói feladatok ellátására.

Az ülés záró részében ingatlanokat érintő kérdésekben hoztak még döntéseket, majd Budai Lóránt polgármester az alábbiakkal zárta a testület májusi ülését:

– Bár a ciklusban ez az utolsó képviselő-testületi ülés, a június 9-i választást követően még néhány hónapig ez a grémium vezeti majd a várost, s csak azt követően alakul majd meg az új testület. Ezzel együtt én most szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik a 2019-es, majd a 2023-as választás után is segítették a munkánkat, a város fejlődésén dolgoztak. Köszönet azoknak is, akik ütöttek, vágtak bennünket, mert ők is kellettek ahhoz, hogy soha nem látott eredménye lett a munkánknak. Minden valós vagy vélt sérelem ellenére is sikerült előrébb lépnünk. Kérem mindenki türelmét és visszafogottságát a következő hetekre. Örülök, hogy nem egymással kellett foglalkozni az elmúlt időszakban, hanem tudtunk együtt dolgozni.

Az ülés zárásaként Bozsik Ferenc bejelentette, hogy május 18-án 14 órától lakossági fórum lesz a Hűtőgépgyárnál a tervezett motoros találkozó kapcsán.

Vélemény, hozzászólás?