Állásbörze 2023

A Jász-Nagykun-Szolnok Vámegyei Kormányhivatal Jászberényi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya november 14-én, kedden délelőtt a Déryné Rendezvényház emeleti nagytermében tartott állásbörzét, melyen 26 foglalkoztató mintegy 820 álláshelyre várta a jelentkezőket.

A rendezvényt dr. Katona Károly, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója nyitotta meg. Elmondta, hogy idén már a negyedik olyan állásbörzéje ez a vármegyei hivatalnak, melyen ő is részt vesz.

– Ez a mai állásbörze több szempontból is különleges. Egyrészt, hogy ilyen szép környezetben van lehetőségünk azt megrendezni, mint a Déryné Rendezvényház nagyterme, másrészt pedig azért is, mert ez az állásbörze két járás területét fedi le. No, meg különleges azért is, mert ahogy mindenki tudja, a Felső-Jászság az ország egyik legiparosodottabb térsége, amely jelentős munkaerőhiánnyal küzd. Bízom benne, hogy ez a rendezvény is hozzájárul ahhoz, hogy ez a munkaerőhiány egy kicsit enyhüljön – mondta dr. Katona Kálmán, aki néhány számmal érzékeltette a jászsági munkaerőhelyzetet.

Mint mondta, a Felső- és Alsó-Jászságban mintegy 52 ezer munkaképes korú lakos él, akik közül az álláskeresők száma csak 2 350 fő. Ez egy nagyon alacsony létszám, de ennél is fontosabbnak ítélte meg a főigazgató azokat a tendenciákat, melyeket munkatársai rögzítenek.

– Fontos, hogy az álláskeresők közé beállók száma mindig kevesebb legyen, mint a kiáramlók, azaz munkát találók száma. Az is fontos, hogy a tartós munkanélküliek arányai is csökkenjen. Talán ez a két legfontosabb mutató, amit a kormányhivatal munkatársai szem előtt tartanak – mondta dr. Katona Károly, aki azt is elárulta, hogy mintegy 1 100 meghívót küldtek ki ennek az állásbörzének a kapcsán. A főigazgató zárszóként azt kívánta, hogy minél többen találják meg számításukat ezen a napon, s találjanak munkát maguknak.

Legnagyobb számban operátori, összeszerelő munkakőrben volt kereslet, de ez csak egy kis szegmens, nagyon sok, állásokat kínáló cég, szakképzettséget igénylő munkákra (gépi forgácsoló, CNC kezelő, hegesztő, gépbeállító, lakatos,) várt jelentkezőket. Nemcsak fizikai munkákra, de szellemi tevékenységekre is kerestek munkavállalókat (projekt vezetőket, tolmácsokat, orvosokat és számos mérnöki állás betöltésére alkalmas személyeket).

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?