Várják a munkáskezeket

A Jászberényi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya szeptember 5-én, csütörtök délelőtt állásbörzét rendezett a Déryné Rendezvényházban.

A börzén megjelenteket Tóth János, a Foglalkoztatási Osztály vezetője üdvözölte, kiemelten a Járási Hivatal vezető-helyettesét, dr. Gócza Tamást és Hajnal-Nagy Gábor alpolgármestert. Köztudott tény, hogy a Jászság a megye gazdaságának a motorja, ahol tőkeerős cégek találtak otthonra. A nagyvállalatok munkaerőigénye jóval nagyobb, mint a rendelkezésre álló munkaerő, ezért a Foglalkoztatási Osztály alapfeladatának tekinti, hogy ha úgy érzi, szükség van ilyenfajta rendezvényekre akár évente többször is, akkor rugalmasan reagál a kérésekre. A mai rendezvényen huszonnégy munkáltató volt jelen, összesen 1800 munkalehetőséget ajánlva.

A program alkalmat ad a munkáltató és munkavállaló személyes találkozására, az igények felmérésére, információk gyűjtésére – ajánlotta a rendezvényt a jelenlévők figyelmébe az osztályvezető, majd felkérte Hajnal-Nagy Gábort az esemény hivatalos megnyitására. Nagyot fordult a világ az elmúlt években, egész más kihívásokkal kell szembenéznie mind az álláskeresőknek, mind a munkáltatóknak, mint a mögöttünk álló esztendőkben. A gazdaságban zajló folyamatok újabb kihívásokat jelentenek minden szereplő számára, de a cégek és a munkavállalók alkalmazkodni fognak és tudnak az új helyzethez.

Gyakorlatilag Jászberényben már nem beszélhetünk munkanélküliségről és a Jászság egészében is nagyon kevés, aki nem tud elhelyezkedni. Valószínűleg szükséges, hogy a vállalatok fejlesztésekkel reagáljanak a hiányzó munkaerő kiváltására, a munkavállalóknak pedig saját magukat kell fejleszteni, hiszen egyre inkább képzett munkaerőre van szükség. Mindkét oldalon van feladata mindenkinek, nem felejthetjük el, hogy semmi sem biztos az életben, ezért nyitottnak kell lenni az újra, mert a fejlődés csak így biztosítható. A város vezetése nevében a Jászság gazdaságának további erősödését, az egyre magasabb hozzáadott értéket képviselő munkahelyek minél nagyobb arányú biztosítását kívánta az alpolgármester.

Az állásbörzén az elmúlt időszakhoz hasonlóan leginkább operátorokat, gyártósori összeszerelőket kerestek a foglalkoztatók. A rendőrség, a határőrség és a honvédség kötelékéből is több száz ember hiányzik. Érdekes munka lehet és új a palettán a régészeti segédmunkás, ahol húsz álláshely vár betöltésre. Raktáros, minőségellenőr, targoncás, ellenőr, karbantartó, CNC beállító, gyártósori összeszerelő szintén hiányszakmák térségünkben. A MÁV is több területre várja az alkalmazottakat pályamunkástól a szerelőkön át a mérnökökig. Az állásajánlatok között, mint azt már megszokhattuk kevés a szellemi munkára való felvétel. Diplomás végzettséggel leginkább mérnököket keresnek még mindig a cégek Jászberényben és a környező településeken.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?