A JTF DSE Erasmus projektje

A JTF DSE (lány kézilabda utánpótlásnevelés) közel két éven keresztül dolgozott egy Erasmus + Sport projektben 4 külföldi sportszervezettel. Egy szlovák szervezet (Youth for Equality) koordinálása alatt egy litván, egy török, egy cseh sportegyesület és a JTF DSE munkálkodott a projekt sikerén, melynek témája az ökológia és a fenntarthatóság megjelenése a sportban, sporteseményeken, eszközökben és felszerelésekben.

Minden partner kutatást végzett a saját országában, illetve globálisan az adott sportágaknak megfelelően. Szlovákia a jégkorong, Csehország az ütősportok, Magyarország a labdajátékok, Litvánia az atlétika, míg Törökország a vízi sportok témakörében kutatott. Megvizsgáltuk a jelenlegi helyzetet az ökológiai megoldások bevezetése szempontjából, és további javaslatokat tettünk az aktuális lehetőségeknek, trendeknek megfelelően. Az eredményt egy kézikönyvben fogalmaztuk meg, amely letölthető a www.moveinagreenway.eu oldalról az összes partnernyelven és angolul.

A projekt során 2 projekttalálkozót tartottunk – Trnavában és Prágában -, egy értékelő zárótalálkozót Budapesten, valamint egy 4 napos tréninget szerveztünk Isztambulban a sportolók, klubok, projekt résztvevők számára. Minden partner rendezett egy workshopot a nagyközönség számára a helyi közösségében, valamint egy konferenciát az érdekeltekkel. A JTF DSE 2022 februárjában és áprilisában rendezte meg a helyi workshopjait Jászberényben.

Az egyik workshop alkalmával az oktatás mellett a sportolás kapott fő szerepet, míg a következő alkalommal egy előadás keretében ismerhette meg a jászberényi közönség a fenntarthatóság fontosságát a sport területén. Ezenkívül a projekt hozzájárult kézilabda tábor kirándulásához, tornán, kupán való részvételhez és fenntartható anyagból készült pólókat kaptak az utánpótlásban sportoló gyerekek, fiatalok.

Ezt a projektet az Erasmus+ Sport program finanszírozta.

JTF DSE

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?