Színvonalas alkotótábor és kiállítás

A Jász Alkotók Köre 23. alkotótáborát rendezte Jászapátin, ahol zömében műkedvelő képzőművészek, köztük sok fiatal vett részt a programokon. A kéthetes művésztelep végén, annak zárása képpen az ott született munkákból július 12-én, pénteken délután kiállítás nyílt a Vágó Pál helytörténeti gyűjteményben.

A Jászságból elszármazott művészek összefogására alapított Jász Alkotók Köre (JAK), közel negyed százados múltra tekinthet vissza. Ma már itt élők is vannak közöttük, és olyanok is, akik időközben visszatértek szülőföldjükre. A művészeti kör életében már hagyomány, hogy minden nyáron két hétre összejönnek a Jászapátin szervezett művészeti táborba, Vágó Pál festőművész egykori szülőházába. Az inspiráló programokat és az együtt alkotás örömét kínáló kéthetes tábor az ott készült alkotásokat bemutató kiállítással zárult.

Az ünnepélyes megnyitót a Vágó Pál helytörténeti gyűjtemény udvarán szépszámú képzőművészet kedvelő várta. Deli Julianna festőművész, a tábor szervezője köszöntötte az érdeklődőket, és összefoglalta a kiállítást megelőző napok eseményeit. A július elején indult alkotótábor résztvevői – köztük több festést, rajzolást kedvelő gyermek –, számos programon vehettek részt. Jártak Jászberényben a Hónap Műtárgya sorozat bemutatóján a Szikra Galériában, alkottak néhányan kint a természetben, Jákóhalmán a Tarna és Jászberényben a Zagyva folyó töltésén. Ellátogattak a kerek erdő közepén fellelhető Korányi tanyára, ahol már jó néhány alkalommal jártak az előző táborok idején is ihletet meríteni. Ez alkalommal Korányi Attila festőművész emlékére, az ő alkotásaiból, a tanya tisztaszobájában rendezett alkalmi kamara kiállítást tekintették meg. Ugyanitt szemlélhették meg a jásziványi polgármesteri hivatal tulajdonában lévő Chiovini Ferenc által készített lovas festményt. Kirándultak a Tiszaigari arborétumba, ahonnét mindenki maradandó élménnyel tért haza. Megemlékeztek Szalkári Rózsáról, akinek a művésztelep életre hívása köszönhető.

Egy ideje a tábornak – a második hét szerdáján –, olyan állandó programja van, amit sokan várnak, ez az irodalmi est. Az alkotó művészek között ugyanis jónéhányan nem csak festenek, rajzolnak, de irodalommal, írással is foglalkoznak, és ez alkalommal saját műveiket olvasták fel az érdeklődő közönségnek.

Az alkotótábor történéseinek összefoglalója után Kóródi Anikó operaénekes, operanagykövet mondta el gondolatait a kiállítás megnyitásához kapcsolódóan. Megidézte benne Vágó Pál tevékenységét, aki művésztelepet hozott létre Jászapátin a maga korában, és Szalkári Rózsát, aki a mi időnkben élesztette fel, kezdte újra ezt a tevékenységet.

Számos támogatója volt a tábornak idén is, a résztvevők segítségüket saját alkotásaikkal köszönték meg, melyeket személyesen adtak át részükre. Az alkotótábor fiatal művészei közül a legügyesebbnek nyilvánítottat harmadik esztendeje Szalkári Rózsa egy alkotásával ismerik el, amit idén Kovács Amarílisz érdemelt ki. D. Kovács Júlia, a Jász Alkotók Köre elnöke ajándékkönyveket adott át a táborban alkotó fiataloknak és az őket korrigáló, segítő tanároknak. A kiállításmegnyitót családias vendéglátás követte, miközben a Vágó Pál helytörténeti gyűjtemény kiállítótermében 25 alkotó képeit ismerhette és szemlélhette meg a közönség.
A falakon látható művek változatossága és magas színvonala megmutatta, hogy a lassan negyed századdal ezelőtt életre hívott közösség ereje, vitalitása, tevékenységébe vetett hite töretlen.

Demeter Gábor

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?