Kezdődik az építkezés

Jászberény elkerülő III. ütem elnevezésű projekt kivitelezési szerződése április 8-án aláírásra került és hatályba lépett. A munkaterület átadás-átvétel május 08-án a megrendelő, a vállalkozó, a mérnökség, az üzemeltető képviselői valamint Pócs János országgyűlési képviselő jelenlétében a helyszínen megtörtént. Kérésünkre a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. az alábbi tájékoztatást adta az elkerülő útszakasz munkálatait és műszaki tartalmát illetően.

A munkakezdési engedély kiadása, azaz a tényleges építkezés megkezdése várhatóan leghamarabb 2020. május 25-én, legkésőbb 2020. június 7-én az előkészítő munkálattokkal megkezdődik. A kivitelezés időtartama: 27 hónap, várható befejezése: 2022. augusztus 01, ezt követően az ideiglenes forgalomba helyezési engedély várhatóan 2022. szeptember 30-ig megszerzésre kerül.

A nyertes kivitelező a Colas Út Zrt. és a HE-DO Kft. konzorciuma, a kivitelezés költsége tartalékkeret nélkül: nettó 4.947.644.008 Ft. A projekt műszaki tartalma: Tervezési sebesség: 90 km/h, Forgalmi sávok száma: 2×1 sáv, Burkolat szélessége: 7,5m, Útkorona szélessége: 12 m.

Az új 2×1 sávos út a 32. sz. főutat a 31. sz. főúttal köti össze, amely 4,5 km hosszban valósul meg. Az útszakasz a tervezési szakasz elején a 32. sz. főútnál nyomvonalkorrekcióval indul, a tervezési szakasz végén a 31. számú főúti csomópontnál a meglévő körforgalomhoz csatlakozik. Az új nyomvonal és a 3203. sz. Gyöngyös-Jászberényi út keresztezésében kerül megépítésre egy 25 m sugarú, 4 ágú körforgalmú csomópont, melynek Gyöngyösi ága 150 m hosszban a jászberényi ága pedig 500 m hosszban kerül felújításra, A környező ingatlanok megközelítése ~2,5 km hosszú szervizúthálózattal történik.

Az új nyomvonalat érintő Gyilkos ér I. belvízcsatorna és a Kis-Gyilkos csatorna közös medre felett 12 m hosszú kéttámaszú, előregyártott vasbeton tartós gerendahíd épül. A Zagyva folyó keresztezésében három-nyílású 66,2 m hosszú előregyártott, vasbeton tartós gerendahíd épül.

A kivitelezés lőszermentesítéssel és előkészítő munkákkal kezdődik (a bozót és cserje irtása, a területen fellelhető, akadályt jelentő fák kivágása és a tuskók eltávolítása, valamint a tuskók irtása után maradt és egyéb fellelt – régészeti és lőszer-mentesítési munkák után maradt – gödrök megszüntetése. A tereprendezés után a munkálatok várhatóan töltés alapozással és töltés (nagy tömegű földmű) építéssel folytatódnak.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?