Szakmai fórum a Tanítók Napján

Az EKE Jászberényi Campusa és a Magyar Pedagógiai Társaság Megyei Tagozata március 12-én, a Tanítók Napján szakmai rendezvény keretében idézte fel az állami tanítóképzés kezdetének 150. évfordulóját. A fórumon az osztályfőnöki munka sajátos kihívásaival foglalkoztak a szakemberek.

Az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusán folyamatos a párbeszéd az intézmény és a gyakorló pedagógusok között. A képzés elképzelhetetlen volna a gyakorlat mesterei nélkül. Nem véletlen, hogy közösen szervezték meg a Magyar Pedagógiai Társaság Megyei Tagozatával a napjaink köznevelési rendszerében az osztályfőnöki munka kihívásait elemző szakmai fórumot, melynek a „Harcosok klubja” címet választották.

A Jászberényi Campus Apponyi termében Kisné dr. Bernhardt Renáta, a Magyar Pedagógia Társaság megyei tagozatának elnöke üdvözölte a megyéből, illetve a Jászberényi Tankerületi köznevelési intézményeiből érkező intézményvezetőket, pedagógusokat.

A rendezvény kezdetén dr. Molnár Marietta, a tanító szak felelőse köszöntőjében elmondta: örül az osztályfőnököket összefogó „Harcosok klubja” elnevezésnek, mert ebbe már benne van egy jövőkép. Ugyanis valóban klubbot szeretnének alapítani, amelyben gondolkozhatnak azokról a problémákról, amelyekkel nap, mint nap meg kell küzdeniük a pedagógusoknak.

A szakmai fórumot Zsemberi Zoltán, a Jászberényi Tankerületi Központ Igazgatója nyitotta meg, aki arról beszélt, hogy a változó világ minden momentuma hatással van a tanárok, tanítók mindennapjaira. Minden újdonság megjelenik a gyermekek és a szüleik révén az iskola falai között, ugyanakkor a tudomány fejlődése és a megújulás vágya tanulásra készteti a pedagógusokat is. Ezek a megújulásra és tanulásra késztető változások hívták életre az osztályfőnöki szakmai fórumot is.

Ezt követően az első teljes körű előadásban Fekete-Szabó Anikó, a Lehel Vezér Gimnázium tanára az offline és online zaklatás témakörét járta körül, ezután Lencse Máté, az Igazgyöngy Alapítvány munkatársa, a Toldi Tanoda szakmai vezetője a társasjátékok használatának pedagógiai lehetőségeibe avatta be a résztvevőket.

A rendezvény második részében két idősávban, négy-négy jó hangulatú, gyakorlat-centrikus szakmai munkacsoport közül választhattak az érdeklődők.

A fórumon megjelentek aktív részvételével inspiráló szakmai együttlétet sikerült biztosítani a szervezőknek, a megjelent osztályfőnököknek, tanároknak, tanítóknak. A nagy sikerre való tekintettel ősszel folytatni szeretnék a rendezvényt és kibővített tematikával várják majd a kollégákat.

Demeter Gábor

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?