Fórum a túlóratörvényről

A „Gondolkodjunk közösen Jászberényért” elnevezésű fórumsorozat következő eseményének az idei évben életbe lépett túlóratörvény szolgált téma gyanánt március 21-én.

A helyi önkormányzat ellenzéki képviselői az országos tendenciát követve összefogtak, hogy újabb együttgondolkodásra invitálják szimpatizánsaikat a Városi Könyvtár kamaratermébe. Az eseményen elhangzott beszélgetések a munka világának témáját járták körül, az előadók pedig minden dolgozó állampolgár érdekében kívántak szót emelni, függetlenül attól, milyen méretű és berendezkedésű vállalattal áll szerződésben.

– Beadtunk egy előterjesztést, mellyel nem titkolt célunk volt, hogy a testület tárgyalja az önkormányzat tulajdonában álló két cég esetében a túlóratörvény lehetőségeit, és ha lehet, ne érvényesítsék azokat a tételeket, melyek hátrányosan érintik a dolgozókat – tájékoztatta lapunkat a fórum előzményéről Balogh Béla, majd hozzátette, a többség megszavazta az anyag napirendről történő levételét.

A helyi ellenzéki képviselők és a meghívott, országos politikában szerepet vállaló vendégek egymást követően fejtették ki véleményüket az aktuális témában. Balogh Béla a közösen benyújtott előterjesztés kapcsán fejezte ki csalódottságát, ugyanis számára ez a gesztus azt jelentette, hogy a helyi önkormányzat nem kíván segítséget nyújtani a JVV Nonprofit Zrt. valamint a Jászkerület Kft. dolgozóinak.

Bobák Zsolt a túlóratörvényhez vezető, a munka törvénykönyvében végzett korábbi változtatásokat listázta. A módosításokat tekintve úgy véli nem meglepő, hogy közel egymillió magyar dolgozik már a határon túl, ez a tendencia pedig csak növeli a külföldről behozott alkalmazottak számát. Ide vonatkozólag idézte fel a legutóbbi testületi ülésen hozott döntést, mely munkásszálló kialakítását célozza meg az eredetileg szociális bérlakásokra szánt Faiskola utcai épület bevonásával.

A gondolatot Budai Lóránt fűzte tovább beszédében, aki hangsúlyozta, a Jobbik többször is a parlament elé vitte már a nyugati bérekhez való felzárkózást megfogalmazó kezdeményezést. „Ahelyett, hogy a gazdaságot is élénkítő intézkedéseket hoznának, leginkább a keletről származó munkavállalóknak próbálnak segíteni. Az ő alacsonyan tartott bérük pontosan a gazdaságunk növekedését hátráltatja, nem beszélve a szociális, de leginkább közbiztonsági problémákról, amit okoznak a városban.” – foglalta össze nézeteit, majd átadta a szót dr. Gedei Józsefnek, aki elsősorban, mint jogász közelítette meg a munka törvénykönyvének egyes szegmenseit.

A DK képviselője szerint a magyar alaptörvény tartalmazza a szükséges jogszabályokat, ám ezek a gyakorlatban nem érvényesülnek, ami azt eredményezi, hogy a munkáltatói oldal jóval erősebb, a munkavállaló pedig védelemre szorul, amint jogait kívánja érvényesíteni.

A továbbiakban elhagytuk városunk határait és a három párt parlamenti képviselője, Korózs Lajos, Potocskáné Kőrösi Anita, valamint Varju László politikusok osztották meg véleményüket a törvénymódosítást illetően, kiemelve, hogy minderre a családok évében került sor. Szó esett az ellenzék hátrányos parlamenti helyzetéről és az érdekérvényesítéshez alkalmazott stratégiákról, de hangsúlyozták, a jövőben is a sarkukra állnak majd, ahogy a túlóratörvény esetében is tették.

Az ellenzéki fórum közönségkérdésekkel zárult. Az esemény a jövőben tovább folytatódik majd a gazdaságot, az oktatást és szociálpolitikát érintő kérdéskörök megtárgyalásával.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?