Amatőr festő első tárlata

Február első napján, a Vágó Pál Helytörténeti Gyűjtemény kiállítótermében Király Jánosné Ági amatőr festő képeiből nyílt kiállítás, ami a műkedvelő művész első önálló tárlata.

A kiállításmegnyitóra összegyűlt közönséget Kökény Gábor köszöntötte és nyitóbeszédében elmondta: az amatőr művészeket az emberek többsége lenézi, és degradáló megfogalmazása van az amatörizmusnak. Pedig ez éppen olyan embereket jelent, akik valamit nem hivatásszerűen, hanem pusztán kedvtelésből, szórakozásból művelnek és szeretik azt, amit csinálnak. Ilyen a kiállított festményeket alkotó Király Jánosné Ági is, aki alig egy esztendeje nyugdíjasként kezdett festegetni.

Végig nézve kiállított képein senki sem gondolná, hogy egy varrodában dolgozik még a mai napig is. Fiatalon szeretett festeni, de aztán a hétköznapi élet dolgai, tennivalói közepette nem maradt ideje a festészettel való foglalatosságra. Gyermekei unszolására kezdett nem olyan régen, szabadidejében újra foglalkozni komolyabban a festészettel. Olyannyira, hogy egy művészeti szabadiskolába is beiratkozott, hogy csiszolhassa technikáját és újabb ismereteket szerezhessen.

A kiállított alkotások nagyon sokfélék, többféle stílus, technika felfedezhető, csendéletek, tájképek, mozgalmas táncos képek, fekete-fehérrel készült aktok, absztrakt ábrázolások is láthatók. Az alkotóra Kisné Marika akadt rá az internetet böngészve és mutatta meg képeit a Kökény házaspárnak. Ezt követően egyet értettek abban, hogy Királyné Ági festményeit be kell mutatni az ittenieknek. Már csak azért is, mert lehet, hogy valaki a képeket nézve kedvet kaphat a festészethez, vagy ha festeget már, összehasonlíthatja, milyen szinten is áll.

A falakon negyven alkotásnak jutott hely, de kétszer annyiból válogattak. Kökény Gáborné ígéretet tett, hogy még ez év júliusában egy újabb kiállításon a most be nem mutatott festmények is láthatóak lesznek.

A képekkel való ismerkedés közben Király Jánosné Ági elmondta, hogy fotókat, interneten talált képeket fest meg, ami megtetszik neki. Kihívás ez számára, hogy meg tudja-e csinálni. Nem pont ugyanolyanra, mint az inspiráló minta, mert saját színeit, elképzeléseit viszi bele képeibe. Alkotásainak teljes tárháza elérhető és látható közösségi oldalán, Ági Királyné névre rákeresve. Nézzenek rá, de e mellett tekintsék meg élőben is egy szabadidős elfoglaltságként a festő képeit.

Demeter Gábor

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?