Támaszkodhatunk a kapcsolati tőkére

A Jászapáti Városi Könyvtár a Pájer Antal Művelődési Házzal karöltve egész évben minőségi szórakozást, ismeretbővítést, hasznos kulturális kikapcsolódást nyújt látogatói számára. A 2019-es esztendő terveiről, változásokról és állandóságról kérdeztük az intézmény vezetőjét, Bukor Irént.

A Jászapáti Városi Könyvtár és Művelődési Központ egyik intézményegysége a Makovecz Imre tervezte hangulatos épületben otthonra talált Pájer Antal Művelődési Ház. Várható idén valamilyen karbantartás jellegű felújítás az épületben?
A 32 éves épületet igyekszünk folyamatosan karbantartani a Jászapáti Városi Önkormányzat, a Jászapáti Városüzemeltető Nonprofit Kft. és a Jászapáti Gazdaságfejlesztő Kft. pályázatainak segítségével, melyhez saját munkatársaink is jelentős önerővel hozzájárulnak. Az elmúlt két évben az előtér és az öltözők tisztasági festésével, a térelválasztó paravánok rendbetételével, a technikai eszközpark folyamatos bővítésével, a külső homlokzat évenkénti takarításával igyekszünk méltón ápolni Makovecz Imre építészeti remekét. Az idén esedékessé vált a fűtés korszerűsítése, amelyet a fent említett módon tervezünk megvalósítani.

A ház évek óta több kulturális civil szervezetnek is otthont ad. Kik veszik rendszeresen igénybe próbák, összejöveteleik helyszínéül az épületet?
A művelődési ház saját művelődő közössége a közel 20 éves Színjátszókör Kökény Gábor vezetésével, és a tavaly 30 éves évfordulóját ünneplő – dr. Réz Lóránt vezette – Városi Vegyeskar. A heti próbák helyszínének biztosítása mellett a művelődési ház összes szolgáltatása a rendelkezésükre áll. A Szivárvány Tanodának adunk helyet minden hétköznap délután az emeleti oktatóteremben, tagjai a szomszédos Tornyos iskola tanulói. Hetente egy alkalommal környezetvédelmi délutánt tartunk egy-egy általános iskolás csoportnak. A Városi Önkormányzat által – az intézményben – rendezett nemzeti, illetve állami ünnepek, valamint a városi nőnap, nyugdíjasok, mozgáskorlátozottak karácsonya külön elfoglaltságot, és megtiszteltetést jelent számunkra. A település általános és középiskolái a farsangtól a szalagavatóig, a jótékonysági bálokon keresztül igénybe veszi intézményünket. A lakossági igények között nagy érdeklődést mutat az esküvők megrendezése.

A művelődési ház kedvező adottságaiból adódóan rendszeresen befogadja a városban működő civil szervezetek nagyrendezvényeit is. Idén milyen kiemelkedő rendezvények találnak helyet a házban?
A tavaly nagy sikerrel megrendezett „Gazdálkodj okosan!” klubok, háztáji klubok, illetve ÖkoKörök találkozóját idén is szeretnénk összehívni kora ősszel. A Muskátli Népdalkörösök dalos társaikat hívják vendégül az országból egy jóízű éneklésre, míg a Jóbarátság Nyugdíjas Klub a megyében működő nyugdíjas kluboknak ad találkozót. A Kamilliánus Közösség – évenként megrendezésre kerülő – jótékonysági bálját, esetenkénti lelkigyakorlatait is szívesen fogadjuk. Intézményünknek több ez, mint a helyszín biztosítása. Az elmúlt két év alatt egy-egy rendezvény kapcsán komoly kötődés alakult ki a felhasználók és közöttünk, így közel negyvenéves közművelődési múltamra visszatekintve munkánkban talán ennek van a legnagyobb jelentősége. Az a kapcsolati tőke, amelyre bármikor mi is támaszkodhatunk. Például az általános iskolásoknak szervezett nyári napközis foglalkozásokon a Jóbarátság Nyugdíjas Klub ügyes kezű asszonyai önkénteskedtek, kézműveskedtek. Az idei nyári tábor június 17-22-ig, és augusztus 21-24-ig lesz.

Rendkívüli népszerűségnek örvendenek a Ki, mit tud? vetélkedők. Idén is lesz lehetőség a városi tehetségek bemutatkozására?
Városi Ki, mit tud? meghirdetését tervezzük általános és középiskolásoknak április 3-án, míg ősszel a nyugdíjas korosztály bemutatkozásának szeretnénk teret adni az amatőr művészetek, és a hagyományos közösségi kulturális értékek gondozása jegyében.

Széles körű érdeklődés mutatkozik a színházi bemutatók iránt is. Idén milyen darabokkal készülnek a közönség igényeit kielégíteni?
Fellendült a színházi előadások iránti érdeklődés, hála a budapesti székhelyű Körúti Színház remek darabjainak, és művészeinek. A 2018/2019-es évad idei előadásai két remek vígjátékot ígérnek. Február 2-án adták elő nagy sikerrel a Zsákbamacska című darabot, míg április 29-én a Minden lében három kanál című előadás kerül bemutatásra. Rendszeres vendégünk a jászárokszállási Görbe János Színkör, akik március 30-án jönnek a Vörös bestia című darabbal. Évek óta először koncert lesz a házban. Kovács Kati érkezik hozzánk közel kétórás életmű koncertjével március 21-én.

A művelődési ház életében tavaly újdonságként jelentkezett a kulturális kirándulások szervezése. Idén is folytatódik ez a népszerű program?
Lakossági igényre reagálva, és közvéleményt kutatva híres emlékhelyeket, településeket látogattunk meg tavaly az országban. Az egyik ötlet hozta a másikat, így Ópusztaszer és a bükkszentkereszti füveskert után az idén Herendre és a tápiószelei génbankba látogatunk el. Az időpontok egyeztetés alatt állnak. Szolnokra is elutazunk, hiszen a minden eddiginél nagyobb léptékű Munkácsy kiállítás megér egy napot. Március 20-án 8 órakor indulunk busszal a művelődési ház parkolójából. A tárlatvezetés utáni fakultatív programban szerepel a Sörárium, a Damjanich Múzeum, az AGÓRA – Aba-Novák Kulturális Központ és a város nevezetes épületeinek megtekintése.

A farsangi vigasságok időszakában mivel várják a látogatókat?
Harmadik alkalommal kapcsolódunk a „Kultúrházak éjjel-nappal” elnevezésű országos programsorozathoz, melynek idei mottója: Mindennap értéket adunk. A tavaly ugyanekkor megtartott Ötórai teát közkívánatra megismételjük. Február 15-én, pénteken batyus bál jellegű nosztalgiaestet tartunk a farsang jegyében. A zenészek ugyanazok lesznek, mint tavaly. A programokkal kapcsolatban keressenek bennünket bátran új ötletekkel, kívánságokkal!

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?