Többet adtunk, mint amit ígértünk!

Interaktív lakossági fórumot hirdettek február 9-én a DMK Ifjúsági Házba, melyen ezúttal nem csak a kormánypárt képviselője és városunk polgármestere, hanem a Sajtóklub műsorának ismert újságírói is részt vettek.

A szép számban összegyűlt jászsági választópolgárokat Szabó Tamás polgármester tájékoztatta arról, hogy egy sorozat első állomása ez a jászberényi esemény, mely alkalmat ad arra, hogy rendezzük gondolatainkat és lehetőségünk szerint adjuk tovább azokat minél szélesebb körben.

Szentesi Zöldi László újságíró, a magyar Demokrata főmunkatársa, az est moderátora átadta a szót Pócs Jánosnak, a Jászság országgyűlési képviselőjének, aki a Fidesz-KDNP 2010 óta végzett munkájának eredményeit foglalta össze. Beszédében kitért többek között a statisztikákra, melyek szerint az országos átlag, azaz 60% fölött gondolták úgy az emberek a közvéleménykutatás szerint, hogy jobban mennek a dolgaik, mint korábban, mely érték a Jászságban 73%.

Ezért köszönetét és tiszteletét fejezte ki a Jászság gazdasági szereplőinek, az önkormányzatoknak, de legfőképp a lakosság összefogásának. A közösen elért eredmények leltára során említésre került a 2010 előtti válság, majd a kormányváltás, az IMF hitelek visszafizetése, az önkormányzati adósságok átvállalása, az ezermilliárdos kórházfejlesztések, az egészségügyi béremelések, az adósságkonszolidáció, a rezsicsökkentés és a devizamentőcsomag. De szó volt ezen túl még a munkahelyteremtés sikereiről, az adó- és áfacsökkentésről, mellyel családok millióinak segítettek csökkenteni a megélhetés nehézségeit. A közbiztonság javulásának témája is napirendre került: annak dacára, hogy rendőreinknek immáron a határnál is helyt kellett állniuk, 40-60%-al csökkent a bűncselekmények száma. A későbbiekben kitértünk a Jászságra, szűkebb hazánkra is – mely a megye gazdasági erejének 45%-át adja –, ahol Pócs János képviselő számadása szerint gombamód nőttek ki a csarnokok, a foglalkoztatók, a munkahelyek. A bérek feltornázása mellett fontos pontnak számítottak a beruházások, a bekötőutak, főutak megépülése, ami több mint 10 milliárd forintnyi útfejlesztést jelent. A korszerűsítések sorában nem maradhattak ki a jászsági iskolák sem, különösen a Jászberényi Tanítóképző Főiskola, mely nem pusztán megmentésre került, de egyetemi városi rangra emelte Jászberényt. Mindezek mellett a képviselő kijelentette: tisztában van azzal, hogy az ország nem teljesít jól, csupán jobban, mint korábban, ezért ahhoz, hogy meg tudjuk valósítani céljainkat, tovább kell mennünk azon az úton, melyen elindultunk. A közös értékek megóvása érdekében felszólította a jelenlévőket, ne hagyják, hogy az ellenzék miatt elvesszenek az elért eredmények. Kiemelte, hogy félúton vagyunk, ahol nem lehet megállni, és hogy visszatekintve az eddigi útra bátran elmondhatják, többet adtak, mint amit megígértek. Beszéde végén kifejezte háláját az egyház elhivatott képviselőinek, valamint a jövőre való tekintettel részletezte Jászberény megyei jogú városi rangra emelésének kérdéskörét is. Zárásként reagált a migráció aggasztó jelenségére, egyben az ellenzék politikusaival való nézetkülönbségére, és hozzátette, hogy semmiképp sem szabad a hatalom közelébe engedni olyan személyeket, akik szélsőséges nézeteket vallanak.

A rendezvény folytatásában a Sajtóklub vendégei helyet foglaltak a közönséggel szemben felállított asztalnál, hogy a Szentesi Zöldi László által feltett kérdésekre nyílt választ adhassanak. Az első napirendi téma a Soros kampány volt, melyről Huth Gergely, a Pestisrácok főszerkesztője azt nyilatkozta, hogy Soros György nem elégszik meg a demokrácia intézményeivel, és az egész világon civil szervezetek mögé bújva, politikusokat felvásárolva igyekszik érvényesíteni érdekeit, melyek veszélyeztetik országunk biztonságát. Bencsik András – a Magyar Demokrata főszerkesztője – szerint jobb félni, mint megijedni, hiszen számos katasztrófa sújtotta országban sóhajtanak fel a lakosok, hogy bárcsak inkább Sorosoztak volna.

Pócs János végül beavatta a jelenlévőket a Stop-Soros program részleteibe, melynek legfontosabb célja, hogy megvédje az országot és a magyar emberek biztonságát a tisztességtelen szándékokat képviselő, terrorizmus veszélyét is magában hordozó gépezettel szemben.

A következő kérdést a műsorvezető városunk polgármesteréhez intézte, vajon a Jászságot mennyiben érinti a migráció? Szabó Tamás kifejtette, hogy főleg szűkebb környezetünket, azon belül is a közbiztonságot veszélyeztetné, ha idegen kultúrák lépnék át határainkat. Aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Jászberény területén is létrejönnének olyan helyek, ahová az emberek félelemmel vagy egyáltalán nem tennék be a lábukat, és ezt szeretnék mindenképpen elkerülni. Bencsik András az amerikai magaskultúrájú őslakosokat hozta fel példának, akik a népvándorlás következtében tűntek el a Föld színéről, és ha nem leszünk elég körültekintők, mi is az ő sorsukra jutunk.

Szentesi Zöldi László ezt követően jászsági vizekre evezett, és az itt zajló eseményekről – pontosabban Budai Lóránt Szálasit és Adolf Hitlert idéző internetes posztjáról – kérdezte a fórum előadóit. Huth Gergely szerint becsület, lélek és elhivatottság nélkül nem is lehetne valaki politikus, és a Jobbik folytonosan megújuló arcai kétségbe vonják ezeket az értékeket. Bencsik András ismét egy külföldi példával, jelen esetben Szingapúr városának felvirágzásával érvelt, mely főleg annak volt köszönhető, hogy nem tűrnek meg semmiféle szélsőséget. „Amikor egy közszereplő Hitlerrel poénkodik, akkor az kifejezi a tökéletes alkalmatlanságát a felelős vezetésre.” – tette hozzá magyarázatul.

Az utolsó téma az egyházak állásfoglalása volt, mely különösen fontos a migrációval kapcsolatban. A felhozott álláspontok között elhangzott, hogy a világ, amelyben élünk keresztény hagyományokra épülő világ, melyet elpusztítana egy más erkölcsrendszeren alapuló kultúra, amire egyszer már majdnem volt példa a török hódoltság idején. Huth Gergely egy másik nézőpontból is megvilágította a helyzetet, amikor elmondta, attól, hogy nem akarunk migránsok lerakat-országává válni, még nem vagyunk szívtelenek. Példaként a Hungary Helps programjának törekvéseit említette, akik elűzött keresztényeknek, visszatérő családoknak igyekeznek újjáépíteni templomokat és kórházakat Szíriában és Irakban. Pócs János is kifejtette véleményét és kijelentette, hogy soha nem volt korábban akkora szükség a lelkészek, az egyház és a keresztény emberek összefogására, mint most, amikor küszöbön van az a bizonyos másik vallás, amely nem egy órát, hanem egy egész életet követel tőlünk. Szabó Tamás polgármester az orvosok feladatához hasonlította a lelkészek küldetését, mely jelenleg az, hogy kommunikációjukban felhívják a figyelmet a veszélyre, ahogy azt az orvosok is teszik az egészségnevelés és az egészségvédelem területén.

A rendezvény zárásaként a jelenlévők feltehették kérdéseiket az asztalnál ülő személyeknek, akik később kötetlen beszélgetés során is szívesen válaszoltak a megjelent érdeklődőknek.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?