Megfosztották kitüntetésétől a karatemestert

A Jászberény Városi Önkormányzat július 19-én, pénteken délelőtt rendkívüli zárt ülést tartott, melyen egyetlen napirend szerepelt. A szolnoki kalandparkban történt gyermekbántalmazás elkövetőjét, az Y Ház vezetőjét megfosztották városi kitüntetésétől.

A héten – kedden – került nyilvánosságra az a kamera által rögzített felvétel, melyen az látszik, hogy a szolnoki kalandparkban egy férfi egy gyereket úgy felrúg, hogy az fejre, majd a vállára esik és otthagyja. Rövid időn belül kiderült, hogy az elkövető a Yakuzák SE alapítója és elnöke volt, aki az Y Média honlapján egy közleményben el is ismerte tettét. A közlemény és az oldal is néhány óra múlva eltűnt a netről.

Az eset nagy felháborodást váltott ki, a kalandpark ismeretlen tettes ellen tett az ügynem feljelentést. A rendőrség garázdaság gyanújával kezdett nyomozást.

Jászberény polgármestere, Budai Lóránt péntek délelőttre rendkívüli – az ügy személyes jellege miatt – zárt ülést hívott össze, melyen a testület megjelent 13 tagja elmondta az esetről a véleményét, majd arról döntöttek, hogy megfosztják korábbi városi kitüntetésétől – Gerevich Aladár díj – a karatemestert, s a díjjal járó 100 ezer forintot is visszakérik. Budai Lóránt arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a testület megjelent tagjai egyhangúlag szavazták meg a kitüntetés visszavonását és a vele járó összeget is kéri vissza a város.

Idő közben a Magyar Karate Szövetség is megszólalt az ügyben:

„A Magyar Karate Szakszövetség és az egész magyar karate társadalom mélységes felháborodással értesült a sajtóból a szolnoki kalandparkban történt megdöbbentő gyermekbántalmazási esetről, amely egy karatés edzőhöz köthető – írja közleményében a szövetség. – Az egész magyar karate társadalom, illetve a közmegbecsülésnek örvendő, köztiszteletben álló karate mesterei a közösségünknek elhatárolódnak a vállalhatatlan, a karate szellemiségéhez, tanításához, erkölcsi mércéjéhez méltatlan gyermekbántalmazási esettől.

A Magyar Karate Szakszövetség a Fegyelmi Szabályzatának és az Etikai és Gyermekvédelmi Szabályzatának megfelelő eljárásokat sürgősen megindítja az érintett személy ellen, és az eljárás lefolytatásának végéig az érintett személyt mindennemű karateoktatási tevékenységtől eltiltja.”

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön elfogadhatatlannak és felháborítónak nevezte a szolnoki kalandparkban felrúgott gyerek ügyét, és azt mondta, az ilyen esetekben gyors és szigorú büntetésre van szükség – írta az MTI.

„A gyerekeket mindenhol védeni kell. A gyermekbántalmazók ellen a legszigorúbban lépünk fel. Nincs kibúvó, nincs kegyelem annak, aki gyermeket bántalmaz” – olvasható Rétvári Bence közleményében, aki azt is megjegyezte, hogy a rendőrség a minél gyorsabb eljárásra törekszik, és a nyomozati iratokat is úgy állítják össze, hogy minél előbb ítélet születhessen. Az államtitkár szerint gyors és szigorú büntetésre van szükség ilyen esetekben.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?