A betiltott növényvédő szerekről

Egy növényvédő szer hatóanyag a kifejlesztése után, mire az forgalmazható, sok évnek kell eltelni. Számos esetben még ezek után is derülnek ki az alkalmazást követően problémák és betiltják a növényvédő szert, mert bebizonyosodott a rákkeltő hatása.

Ennek jó példája a DDT, miután egyértelművé vált, hogy rákot okoz, be kellett tiltani. Hazánk világviszonylatban is elsők között vonta vissza az engedély okiratát. Ezt a hatóanyagot még a déli sarkvidék pingvinjeiből is kimutatták, ahol sohasem használták a DDT-t. 1965-be németeknél azonos megvizsgált tételek 7%-ában, Angliában 10%-ban, nálunk pedig 60%-ban fordult elő DDT. Ez a hatóanyag könnyen felhalmozódik a zsírban és nehezen bomlik le. A DDT forgalomból való kivonása után, húsz év múlva Jászberénybe visszaküldtek Jugoszláviából 25 guruló vagon búzát, mert a megengedettnél több volt benne a DDT maradék. Illetékes helyről jött az utasítás, hogy a szállítmányokat át kell irányítani más országba, ahol ez még megfelel az előírásoknak.

Hazánkban 25 évvel ezelőtt körülbelül 400 növényvédő szer hatóanyag volt engedélyezve, ennek többszöröse a gyártott készítmény. Az Európai Unió betiltatta ennek jelentős részét, volt olyan gyár, amelynek termékei 80 százalékát. Közel 500 éve, egy svájci tudós közlése óta tudott, hogy minden vegyi anyag lehet méreg, ami csak az alkalmazott mennyiségtől függ. Volt olyan növényvédő szer, amit a gyümölcsfák tél végi lemosó permetezésére használtak, ennek hatóanyaga korábban gyógyszer volt, mint fogyasztószer, ami fokozta a légzést és az anyagcserét. A gyógyító és a halálos anyag közt csekély volt a különbség és a sok haláleset miatt be kellett tiltani ezt a gyógyszert is. De Novendakén (sárga méreg) több ezerszeresét forgalmazták, mint növényvédő szert. Évek múlva megszüntették a gyártását és a forgalmazását.

Érdemes megemlíteni az ARZÉN esetét is, ami benne volt a gyógyszerkészítményekben, mint általános erősítő, hizlaló és a vérszegénység elleni szer (forrás: dr. Isekutz Béla Gyógyszerrendelés). Több mint kétszáz éve ismert, hogy erősen mérgező. Ez a hatóanyag nélkülözhetetlen volt, mint rovarölő szer a szőlő és gyümölcstermesztésben. A Rajna menti exhumálásosok során megállapították, hogy az elfogyasztott bor és csemegeszőlőből felhalmozódott arzénmérgezésben haltak meg emberek, ezért ezt a növény védőszert (Darzin) is be kellett tiltani.

Egy nálunk is használt növényvédő szer volt a TORMONA 100. Az erdőgazdaságok használták az új telepítésékben a nem kívánt fafajok irtására, de kiderült következményeként, azok a nők, akik ezzel kapcsolatba kerültek végtaghiányos gyereket szültek. (Ismeretségi körömben is él fülkagyló nélküli felnőtt férfi.) A növényvédő szerek óriási mértékű felhasználását az egyre szaporodó népesség élelmiszer szükséglete indokolja. Szerencsére már egyre több az ember- és környezetbarát vegyszer, aminek hatása nem mérgezésen alapszik.

Szegedi Szilveszter
növényvédő szakmérnök

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?