A fűmagvetés és a kerti gyep

A gyeptelepítésre hazai viszonyok mellett legalkalmasabb időpont a kora tavasz és a nyár vége, de ha jó az öntözési lehetőség, akkor ez nyáron is lehetséges. Pázsit telepítésére Magyarország száraz éghajlata kevésbé alkalmas és nagyon költséges a fenntartása. Gyakori a nyári vezetékes víz ilyen célra való felhasználás tilalma is.

Kevésbé zöld, rövidebb életű, nagyobb kíméletű gyep telepítése célszerűbb, ami a talaj előkészítéssel kezdődik.

A frissen felásott talajt jó pihentetni, a felszíni gyomok kikelését megvárni, sekélyen kikapálni vagy gereblyével eligazítani és lehengerezni. Ezek után következik a fűmagvetés. A fűmag keverékből 3-5 dkg kell négyzetméterenként, ami lehet pázsit-vagy sportfűmag keverék. A felszínre egyenletesen szórt magokat kisebb területen kb. 1 cm-el lehet teríteni lombfölddel, a nagyobb területeket vasgereblyével lehet legereblyézni. Több mag vetése felesleges, mert az nem tud bokrosodni és a második kaszálás után már kezd megsárgulni majd kirothadni.

A beöntözés lehet öntözőkannával, szórófejjel, akár automata rendszerrel is. Szükség szerint akár naponta is öntözni kell, és 8-10 nap után már látható, hogy hol szükséges pótvetést végezni.

Gyors, de költséges a kész gyepszőnyegvásárlás. Elterítése előre elkészített talajra történjen. A kikelt fű ápolása vízpótlással kezdődik, ami elérheti az éves 400 mm-t is. Kezdetben akár 2-3 alkalommal, később kaszálás után már, kevesebbszer de nagyobb vízadaggal.

Az első fűkaszálás ideje, amikor a friss gyep szél hatására még nem fekszik el (6-8 cm), de akkor sem szabad 4-5 cm-es tarlónál kevesebbet hagyni. A fű fejlődésétől függően kell ismételni a vágást, ami egyre tömöttebb és edzettebb lesz és bírja már a taposást. A levágott füvet el kell távolítani.

A sok víz kimossa a tápanyagot, ezért azt pótolni szükséges pl. erre a célra gyártott műtrágyával, amelynek magas az ammon szulfát tartalma, így kevésbé mosódik le.

A fák alá és a nagyon árnyékolt területre gyeppótló növények alkalmasak. Pl. borostyán, meténg (vinca m.), müge (asperula), infű (ajuga r.) terjedő tövű.

 

Szegedi Szilveszter

 kertészmérnök

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?