Önkormányzatunk újabb sikeres nemzetközi pályázaton vesz részt

Jászberény ismét sikeres közvetlen európai uniós finanszírozású projektben vesz részt, immáron az Interreg CENTRAL EUROPE Program keretében. A CONE – A természet városai: természetalapú megoldások a városi élő laboratóriumokban című projekt vezető partnere a Padovai Egyetem UniSMART Alapítványa. Az Önkormányzat ezúttal projektpartnerként vesz részt a 30 hónapig tartó tevékenységsorozatban, amelynek célja a lakosság bevonásával a klímaváltozásra hatékonyan reagáló, természetalapú megoldások alkalmazása.

A projekt célja és tevékenységei az alábbiak szerint foglalhatók össze: annak ellenére, hogy az éghajlatváltozás számos negatív hatást gyakorol a környezetre és az emberek egészségére, az éghajlati kockázatokkal kapcsolatos tudatosság általában meglehetősen alacsony a lakosság körében. Ennek megváltoztatásához minden generációt meg kell célozni és aktívan be kell vonni. A CONE projekt segíti a városi önkormányzatokat abban, hogy jobban együttműködjenek a polgárokkal a városok zöldebbé tétele érdekében.

A projektpartnerek új, részvételen alapuló és digitálisan vezérelt folyamatokat terveznek és tesztelnek, amelyek támogatják a természetalapú megoldások alkalmazását öt városi kísérleti területen (ezek egyike Jászberény). A partnervárosok ún. élőlaboratóriumokban (élő városi környezetben) kisebb léptékű megoldásokat valósítanak meg és a megoldásokból levont tanulságokat a projektpartnerek kiértékelik. A tapasztalatok alapul szolgálnak a városi klímaváltozást kezelő, vízgazdálkodási és zöldítési tervekhez, stratégiához és a későbbi konkrét beavatkozásokhoz.

A CONE projekt 2024 június 1-jén kezdődött és 2026 novemberében ér véget. A projekt nyitótalálkozója Padovában zajlott. Jászberény 189 950 euró összegű támogatásban részesül a 10 partnert magában foglaló projekt költségvetéséből. A projekt partnersége további városi önkormányzatokat, mint Padova (Olaszország), České Budějovice (Csehország), Poljcane (Szlovénia) és Wejherowo (Lengyelország), valamint tudományos intézményeket foglal magában.

A projekt az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

 

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?